3% van de ouders zet nachtelijke schermtijd in om hun kind weer te laten slapen

slaapenquête Beeld: Getty Images
Joan Makenbach
Joan Makenbach
Leestijd: 4 minuten

Chronisch slaapgebrek door gebroken nachten, hongerige huilbaby’s of co-sleepende kids. Maar liefst 566 moeders met kinderen tot twaalf jaar gaven in onze Kek Mama Enquête bijna unaniem aan dat ze ’s nachts véél minder uren pakken nu ze kinderen hebben.

Lees verder onder de advertentie

Hoe krijg je het nachtbrakende spul weer zo snel mogelijk in dromenland? Er wordt door onze lezeressen veel gepraat met de kinderen (37%). Een aantal zet het betere omkoopmateriaal in, zoals schermtijd midden in de nacht (3%), een spelletje of snoepjes (beide 1%). Maar er worden ook tal van liedjes gezongen, boekjes voorgelezen, buikjes gemasseerd en er wordt geknuffeld en naast het bed geposteerd.

Lees verder onder de advertentie

Roelinde (34): “Na eindeloos sussen, spenen en kusjes geven, opnieuw het bedritueel afspelen en onze dreumes weer instoppen, besluit ik mezelf maar naast Danique in het kinderbedje te proppen. Op die manier slaapt mijn man in ieder geval en is ie niet drie dagen lang chagrijnig. Ik haal het over­dag wel weer in op de bank.”

En Sharon (29) zegt: “Bij ons zijn de nachten standaard gebroken en ben ik chronisch moe. De jongste komt regelmatig om een voeding. Ik leg haar terug in haar wieg of soms ook bij mij in bed. De oudste heeft nachtmerries en bij hem is het troosten, terugbrengen en dan geduldig afwachten tot de night terror voorbij is.”

Lees verder onder de advertentie

Piekeren

Naast huilende baby’s en nachtbrakende kids, snurkende mannen of omgevings­geluiden, worden lezeressen uit hun slaap gehouden door zorgen. Ze piekeren over de kinderen (34%), het werk (14%) of hun relatie (8%). Ze proberen wel weer in slaap te vallen, middels hulpmiddeltjes als oordoppen, melatonine, supplementen, mediteren, paracetamol, CBD-olie of speciale slaapmedicatie op dokters­recept.

Lees verder onder de advertentie

Voor één lezeres helpt het om af en toe een piekeruurtje in te plannen. “Niet in bed, maar op de bank. Dan mag ik van mezelf losgaan op alles en kan ik daarna met een gerust hart in slaap vallen.”

Lees ook – 37% van de stellen overlegt niet over wie die nacht eruit gaat voor de kinderen >

Lees verder onder de advertentie

Scrollen

Maar als je eenmaal wakker bent en blijft, wat ga je dan doen? Scrollen op social media staat met stip op één. Maar liefst 46% gaat ’s nachts een rondje Facebooken, Instagrammen, Snapchatten of TikTokken. Maar ook worden er veel podcasts geluisterd in bed, boeken gelezen, glazen warme melk gedronken en gesnaaid. Online shoppen doet zo’n 7%.

46% van de moeders die ’s nachts wakker liggen doodt de tijd met scrollen op social media

Lees verder onder de advertentie

Zo ook Mieke (30), moeder van Loïs (18 maanden) en zwanger van de tweede: “Als ik weer eens ‘plafonddienst’ heb, ga ik online shoppen. Vooral tijdens mijn eerste zwangerschap scoorde ik veel babyspullen. Weet je dat je ’s nachts echt voordeeltjes kan pakken? Ik kocht ooit om kwart over drie een flessenwarmer voor twaalf euro bij Wehkamp, die overdag veertig euro kostte. Ik heb het de nacht erop weer gecheckt en ja hoor: twaalf euro. Heb het ding alleen nooit gebruikt. Nu ben ik weer zwanger en heb ik een hoop babykleertjes en vooral onnodige items ’s nachts geshopt.”

Chronisch slaapgebrek

Misschien niet heel vreemd dat bij de meeste vrouwen hun slaap significant achteruit is gegaan sinds ze kinderen hebben, maar het cijfer is wel hoger dan vooraf gedacht; 90% antwoordt namelijk met een volmondig ‘ja’ op de vraag of het cijfer veranderd is sinds ze moeder is.

90% pakt veel minder uren dan vóór het moederschap

Toch gaan deze lezeressen er niet van uit dat het voor altijd is. Maar liefst 68% van hen vindt het heel normaal dat ze als moeder van jonge kinderen kampt met chronisch slaapgebrek. Ze bekijken het zoals het hele ouderschap: als een fase. De helse gebroken nachten, de tienduizend smoesjes, de boze dromen of het nachtelijke slokje melk; het gaat weer voorbij.

68% vindt het normaal dat slaaptekort bij het jonge moederschap hoort

Fleur (36), moeder van drie kinderen onder de vijf jaar, kan goed relativeren: “Dat slaaptekort, moeilijk in slaap komen en vroeg wakker worden, neem ik voor lief. Nu zijn de meisjes nog klein en afhankelijk van ons voor hun knuffels en warmte. Tegen mijn man zeg ik ook altijd als hij met de baby op zijn arm loopt en ik midden in de nacht bekers warme melk opwarm: er komen betere tijden aan. Straks zijn ze puber en dan zijn de rollen omgedraaid. Dan zijn ze hun bed niet uit te rammen en willen ze alleen maar uitslapen.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken