Mijn moeder riep: ‘Je bent toch niet zwanger, hè?!’

26.09.2024 19:00
rompertje, romper, zwanger, zwangerschapsaankondiging

De relatie met je ouders, het gaat zeker niet bij iedereen vlekkeloos. Maud (28) kreeg bepaald niet de reactie waarop ze hoopte toen ze haar ouders vertelde dat ze zwanger was.

“Zwanger van mijn eerste kindje, dolblij was ik. Zo gewenst en zo op gehoopt en eindelijk was het zo ver, we kregen een kindje! We wachtten de termijnecho af voordat we het aan iemand vertelden. Gelukkig was ik niet ziek in het eerste trimester, alleen moe. Dus ik kon het redelijk goed verbergen. Niemand had het door.

Lees ook – Mijn ex stal mijn babynaam: ‘Waarom? Hij wist hoe belangrijk die voor me was!’

Toen hadden we die goede echo in handen, de termijn was bepaald, het hartje klopte, we konden het nieuws wereldkundig maken. We begonnen natuurlijk met onze ouders, hen zouden we het nieuws het eerst vertellen. We lieten rompertjes maken met ‘I Love Opa & Oma’ erop afgedrukt om het te vertellen. Als eerst gingen we naar de ouders van mijn vriend en gaven het rompertje. Zij waren toen al opa en oma van een kleindochter. Ze waren dolgelukkig met onze gezinsuitbreiding. Voor ik het wist had onze ongeboren kleine de eerste cadeautjes al binnen, gekocht door zijn lyrische oma. Heel lief.

Met mijn eigen ouders was het een heel ander verhaal. Ze zijn uit elkaar, met nieuwe partners, dus we planden twee afspraken in om het hen ook te vertellen. Ik was hier al enorm zenuwachtig voor, maar dan niet op een leuke manier. Ik maakte me zorgen over wat ze ervan zouden vinden en hoe ze zouden reageren.

Dat bleek geheel terecht. Eerst gingen we naar mijn moeder. We gaven haar het ingepakte rompertje en nog voor ze het pakje helemaal open had, riep ze: ‘Je bent toch niet zwanger, hè?!’ Nou, zat ik dan. Wat een vervelend gevoel. Daarna kon er nog een ‘Oh, toch wel? Nou, gefeliciteerd’ en ‘Jeetje, daar moet ik wel aan wennen, hoor’ vanaf. Wat een contrast met de reactie van de ouders van mijn vriend. Ik hield er een rotgevoel aan over.

Bij mijn vader was het helaas niet veel beter. Ook voor hen hadden we het ingepakte rompertje meegenomen, maar in plaats van daar interesse in te tonen, begon hij eerst een eeuwigheid over iets wat hij zelf had meegemaakt te praten. Als je zelf zo zenuwachtig bent, is dat echt ongeveer alles waar je niet op zit te wachten. Toen we uiteindelijk het woord kregen en het rompertje gaven, was zijn reactie niets minder dan: ‘Wat?! Ik ben nog helemaal niet klaar om opa te worden!’ Super. De vriendin van mijn vader reageerde daarentegen wél heel enthousiast en blij, ze kreeg zelfs tranen in haar ogen. Dat maakte dan wel weer wat goed, maar de reactie van mijn vader deed me echt pijn.

Al met al heb ik er nog een hele tijd een nare nasmaak aan overgehouden. De vervelende reacties van mijn ouders hadden echt een beetje smet gebracht op onze zwangerschap. Zo jammer, want we waren zelf juist zo blij. Ik heb er zelfs spijt van gehad dat ik niet langer gewacht heb met het vertellen. Gelukkig zijn ze inmiddels van de schrik bekomen en als opa’s en oma’s wel leuk met ons inmiddels geboren kindje. Hopelijk reageren ze bij een volgende zwangerschap wat enthousiaster.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.