Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8).
Lees verder onder de advertentie
Ik wil je even waarschuwen: dit wordt een enorm kritische column. Want afgelopen week werd me ineens een hoop duidelijk.
Het is namelijk mijn schuld dat mama ijsbeer geen ijsblok meer kan vinden voor haar en haar jongen. En het is ook mijn schuld dat de lokale jungle-aap niet meer van boom naar boom kan slingeren. En het is zeker mijn schuld dat de plaatselijke afvalcontainer voor karton ramvol zit.
Pakketjes
Hoe dat gebeurde?
Mijn twee dochters zijn drie dagen na elkaar jarig. Elk jaar weer en ook dát is mijn eigen schuld, want ze zijn beiden IVF kiddo’s en ook nog eens beiden met een geplande keizersnede ter wereld gekomen. Het enige wat ik nog een beetje goed heb gedaan, is dat Maria 31 maart ‘gehaald’ is en niet op 1 april.
Lees verder onder de advertentie
Anyway. Ze zijn dus allebei hartstikke jarig en ik zou graag Covid-19 als schuldige kunnen aanwijzen, maar bij normale omstandigheden, zou ik ook zeker driekwart van de cadeaus online hebben besteld. Bij die dikke man. Je weet wel.
De jongens en meiden die al die pakketjes bezorgen, hebben een vaste hang out bij onze voordeur gecreëerd. Het is een komen en gaan en er worden – niet-aangeraakte – high fives uitgedeeld op onze oprit. Zo van: ‘Yeah, weer een pakketje op de Lange Lindelaan afgeleverd.’ (namen en adressen zijn gefingeerd. Joh. Je meent het.)
Ondertussen is de kelder een no zone area geworden voor mijn kinderen en stapelen de dozen zich op. Ik maak wel een winkelafspraak bij de Hema, want ik moet het zelf inpakken (helemaal vergeten er als dienst bij te nemen). Dus ik haal pakpapier én plakband. En ook meteen zo’n dikke rol tape voor als er pakketjes toch onverhoopt moeten worden teruggestuurd.
Lees verder onder de advertentie
Bezorgd
Ik start mijn diesel (shame on me so bad) en zwaai terloops nog naar een pakketbezorger die ook een dot gas achterlaat bij het wegrijden uit mijn straat.
Lees verder onder de advertentie
Bij terugkomst van de Hema zie ik dat hij twee grote pakketten heeft achtergelaten bij de voordeur. Het zijn twee nieuwe vloerkleden. Deze mag je honderd dagen op zicht hebben. En dus heb ik er meteen maar twee besteld, want het is toch lastig inschatten vanaf een beeldscherm.
De kleden blijken totaal anders dan op het plaatje. Ik stuur er dus niet één, maar twee terug. Dat doe ik wel al op dag twee, dus een gevoel van juist gedrag verdooft mijn moralistisch perspectief.
Ik print het etiket uit en zie tot mijn grote verbazing dat de kleden ‘gratis’ mogen worden teruggestuurd naar… Zweden!
De deurbel gaat en het laatste pakketje wordt afgeleverd. Het komt uit China en is een zogenaamde pop it. Mocht je deze rage gemist hebben (wat onmogelijk is, als je kind onder de tien jaar is en TikTok heeft), het is een rubberachtig figuurtje met vormpjes erin die je hol en bol kunt maken door erop te drukken.
Lees verder onder de advertentie
‘Deze popt echt heel lekker’, zijn kreten van mijn kinderen. Mocht je op zoek zijn naar een diepere gedachtegang achter het speelgoedje: die is er niet. Het ‘voelt’ gewoon lekker.
Ik voel me inmiddels niet meer zo lekker. Ik kijk naar het aantal (plastic) cadeaus, de kartonnen dozen ernaast en de talloze retouretiketten/bonnetjes die in veelvoud zijn meegeleverd. In mijn hoofd zie ik een rivier in Brazilië vol met plastic terug naar zee stromen. Die met mijn twee kinderverjaardagen ook weer een beetje is aangevuld.
Lees verder onder de advertentie
Het is ook de week dat het nieuws gedomineerd wordt door het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal. Nou, één zo’n schip heb ik wel gevuld met prularia. Daarachter ligt nog een schip, en nog een, en nog een…
En deze zijn niet alleen beladen met plastic pop it’s uit China voor al onze jarige kinderen, maar ze zijn geladen met schapen. Levende schapen. Er wordt geschat dat er minimaal 130.000 schapen op de schepen liggen te wachten om ergens afgeleverd te worden.
De situatie is penibel voor de dieren en er wordt verwacht dat er niet genoeg eten en drinken voor ze is. Vanwege administratieve beslommeringen kunnen ze ook niet elders worden geloosd en dus is het enige dat op ze wacht de dood. En als ze dan zijn overleden, dient er een volgend probleem aan, want dan zitten de schepen opgescheept (nu weten we ook waar die uitdrukking vandaan komt) met de kadavers. En stapels dode schapen vormen weer een gevaar voor onze gezondheid.
Lees verder onder de advertentie
Volgend jaar
Ik sta met tranen in mijn ogen de pop it van mijn dochter, de avond voor haar verjaardag, in te pakken. Ik ben teleurgesteld in mezelf en boos op de wereld. Maar morgen is ze jarig en ik herpak me. Volgend jaar gaan we het helemaal anders doen. Ik vind gelukkig wel de katoenen slingers van vorige jaar. Is er in ieder geval nog iets duurzaam dit jaar…
Lees verder onder de advertentie
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.