Pauline Wingelaar over het moederschap, opvoeden en echte Gooische meisjes

Pauline Wingelaar BN'er interview
Jorinde Benner
Jorinde Benner
Leestijd: 5 minuten

In de serie echte Gooische meisjes viel Pauline Wingelaar (32) al op door haar zelfspot en die is nog even groot nu ze twee zoontjes heeft.

Lees verder onder de advertentie

Op zaterdagochtend slenteren over de markt in de dorpskern van Naarden-Vesting. Verse bloemen kopen, ontbijten in een koffietentje. Man Harmen loopt voorop, oudste zoon Reinier met zijn handen in de zakken achteraan – op de voet gevolgd door Pauline achter de buggy met baby Diederik. “Op die momenten denk ik: wat heb ík het goed voor elkaar.”
 

Lees verder onder de advertentie

Echte Gooische meisjes

Ze werd bekend als een van de ‘echte Gooische meisjes’ uit de gelijknamige realityserie, maar vindt zichzelf totaal geen Gooisch meisje. “Ik liep stage bij de tv toen Laguna Beach en The Hills, series over verwende Amerikaanse nesten, een grote hit waren. ‘Nou’, riep ik, ‘zulke meiden hebben wij in het Gooi ook hoor!’ Goed format, vond mijn baas: ‘Dan moet jij de meiden ronselen én zelf meedoen.’

Lees verder onder de advertentie

De vijf vrouwen die meededen zijn tien jaar na dato nog steeds vriendinnen. Drie van ons waren zelfs tegelijk zwanger. Lagen we hoogzwanger te appen: ‘Pff, gebeurt er bij jou al wat?’
 

Een huis met zeven voordeuren

Ik groeide op in een gewoon rijtjeshuis. Mijn vrienden woonden in riante villa’s. Een vriendje grapte: ‘Kijk nou, hoe leuk: jouw huis heeft zeven voordeuren.’ Ik ben opgevoed door ouders die vinden dat je hard moet werken voor je geld. Mijn moeder vond het daarom weleens lastig dat ik werd neergezet als verwend nest. Mijn vader was nuchterder.

Lees verder onder de advertentie

Hij zei: ‘Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, weet je dat-ie eraf wordt gehakt.’ En de legendarische woorden: ‘Beter verwend dan verwaarloosd.’ Ik werd ook best verwend, als enig kind. Toen ik zestien werd, zei mijn vader: ‘Je mag kiezen: nu een scooter, of een auto als je achttien bent.’ Ik zei: ‘Ik kies voor de scooter, want ik weet hoe je bent; tegen de tijd dat ik achttien ben krijg ik die auto ook wel.’ Ik bedoelde het niet eens verwend, ik wist gewoon hoe hij in elkaar zat.
 

Vrijheid-blijheid

Ik had een fijne, warme jeugd en ben nog steeds heel close met mijn ouders. Ze voedden me vrij en open op: alles was bespreekbaar zolang ik maar eerlijk was. Mijn moeder werkte bijna fulltime, maar ik hoefde nooit de tafel te dekken of mijn kamer op te ruimen. Die vrijheid-blijheid wil ik doorgeven aan mijn eigen kinderen. Al is het wel de bedoeling dat zij straks hun steentje bijdragen in het huishouden, ha!”

Lees verder onder de advertentie

Als enig kind was Pauline altijd bang haar ouders te verliezen. “Ik dacht: dan ben ik helemaal alleen. Die angst verdween pas toen ik vier jaar geleden trouwde met Harmen en een jaar later Rein geboren werd. Nu heb ik mijn eigen gezin, mocht er iets met mijn ouders gebeuren.”
 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Lees verder onder de advertentie

‘Bij het eerste onderzoek was het duidelijk’

Dat Pauline kinderen kreeg was niet vanzelfsprekend. “Ik heb PCOS: polycysteus-ovariumsyndroom. Een hormonale afwijking waardoor je een heel onregelmatige eisprong hebt en cystes krijgt op je eierstokken. Je bent zelden of nooit ongesteld en verminderd vruchtbaar. Ik kwam erachter toen ik op mijn 27ste stopte met de pil en maar niet ongesteld werd. Anderhalf jaar later was ik nog steeds niet zwanger. Bij het eerste onderzoek was het meteen duidelijk: mijn eierstokken leken wel druiventrossen.

Lees verder onder de advertentie

Ik kreeg Clomid om de eisprong te bevorderen, maar dat sloeg niet aan. We wilden net overstappen op hormooninjecties toen de arts in de zomer van 2014 zei: ‘Joh, Harmen en jij gaan trouwen en van hormooninjecties word je geen leuker mens. Ga lekker genieten en zet dat zwanger worden even uit je hoofd. Als je terugkomt beginnen we met prikken.’
 

Een sprookje

We trouwden in de Grote Kerk van Naarden, en vertrokken naar Toscane voor een bruiloft van twee dagen. Het was een sprookje. Een week na thuiskomst ging ik met mijn moeder naar het ziekenhuis om te oefenen met prikken. Ik bleek hartstikke zwanger. ‘Ik weet niet wat jullie hebben gedaan in Italië’, zei de arts, ‘maar dit is uniek.’ Misschien kwam het doordat ik zwanger worden even uit mijn hoofd had gezet. Of omdat ik voor mijn huwelijk nogal was afgevallen; PCOS hangt samen met overgewicht.

Hoe dan ook, Harmen en ik waren onwijs gelukkig met dit nieuws. Na de geboorte van Reinier dachten we: we zien wel. Na zes maanden stopte ik met borstvoeding en werd ik weer niet ongesteld.
 

‘Ik rende gillend naar beneden’

Wat is je haar in slechte staat’, zei mijn kapper en goede vriend Mika van Leeuwen toen ik maanden later bij hem in de stoel zat. ‘Nu je het zegt,’ zei ik, ‘ik voel me al tijden raar. Opgefokt, misselijk; misschien ben ik wel zwanger.’ Thuis heb ik meteen een test gedaan, en met de positieve stick in mijn handen rende ik gillend naar beneden. Harmen en ik waren zo blij. Helaas, de test was vals positief. Ik moest toch aan de Clomid. Na drie maanden was ik zwanger van Diederik.”


Het hele interview staat in Kek Mama 05-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken