‘De verpleegkundige vroeg of ik wel zeker wist of ik mijn dochter zo wilde noemen’
Je hebt urenlang getwijfeld, lijstjes gemaakt en de perfecte babynaam gekozen—en dan komt er ongevraagd kritiek van vreemden.
Veel mensen zijn er op jonge leeftijd nog niet mee bezig, maar het is wel belangrijk om na te denken over je pensioen. Hoe zit het precies en waar moet je goed op letten? Wij zetten de belangrijkste feiten over het pensioen voor je op een rij.
Ga je richting je pensioen, dan is het fijn om financieel geen zorgen te hebben en van je oude dag te kunnen genieten. Het kan helpen om tijdens je werkzame leven te sparen, als je die mogelijkheid hebt, maar ook je pensioen is belangrijk voor je oude dag.
Lees ook:
Bankrekening: Joyce en haar man smijten met geld >
Er zijn drie soorten pensioen:
1. Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt automatisch AOW op. Dat geld krijg je later maandelijks uitgekeerd, zodat je je vaste lasten kunt blijven betalen als je geen inkomen meer hebt.
2. Als je werkt, dan bouw je via je werkgever meestal ook pensioen op: het werknemerspensioen. Dat gaat via je salaris. Hoe dat precies is geregeld, verschilt per werkgever. Grote bedrijven hebben een eigen pensioenfonds, maar er zijn ook bedrijven uit één branche die samen een pensioenfonds hebben, bijvoorbeeld in de zorg.
3. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om zelf pensioen op te bouwen. Als je een extraatje wilt, maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk als je werkgever geen of een kleine pensioenregeling aanbiedt, of als je als zelfstandig ondernemer bent. Ook als je een aantal jaren niet hebt gewerkt, of erg weinig, kan het verstandig zijn. Dan is er namelijk een gat in je pensioen ontstaan.
Bron: Nibud
– Sparen op een spaarrekening
– Beleggen in bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen
– Een lijfrenteverzekering afsluiten of geld storten op een lijfrentespaarrekening. Hiermee sluit je een financieel product af bij een verzekeringsmaatschappij of bank en ontvang je vanaf je AOW-leeftijd maandelijks een bedrag.
Meer info over pensioenen vind je bij het Nibud.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >