Niet leuk om te horen, wel waar: kinderen zijn duur. Heel duur zelfs. En ondanks dat ze het meer dan waard zijn, is het logisch dat je sinds je moeder bent vaker over geld piekert.
Lees verder onder de advertentie
Want zit je er nog steeds zo warmpjes bij na de aanschaf van al die kinderspullen? En wat ben je kwijt aan indirecte kosten als extra gas, water en elektriciteit? Een paar handige tips op een rij, zodat peinzen niet meer nodig is.
Lees verder onder de advertentie
1. Meer inzicht in je financiën
Als je situatie verandert, is het goed om een overzicht te maken van je geldzaken. Hoe? – noteer eerst je inkomsten en vergeet hierbij ook niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals kinderbijslag, huur- of zorgtoeslag; – zet daarna al je uitgaven op een rij; – klinkt ouderwets, maar is heel handig: schaf een huishoudboekje aan. Kan op papier, maar ook digitaal. Als je een goed overzicht hebt van wat er binnenkomt, geeft dat iets meer rust.
Lees verder onder de advertentie
2. Laat rekeningen niet opstapelen
Makkelijk gezegd natuurlijk, maar wel goed om in de gaten te houden. Om te voorkomen dat je rekeningen (bewust of onbewust) laat liggen, kun je automatische overschrijvingen voor je vaste lasten instellen. Zorg er ook voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening. Daar betaal je namelijk veel rente over.
Lees verder onder de advertentie
3. Bouw voldoende buffer op
Gaat je wasmachine stuk of begeeft de auto het? Dan is het fijn om een buffer te hebben. Het Nibud heeft een Bufferberekenaar zodat je kunt zien hoeveel geld je achter de hand moet hebben. Voor een stel met twee kinderen, een koopwoning en een modaal inkomen wordt een buffer van € 8.500,- geadviseerd.
Lees verder onder de advertentie
4. Wees creatief
Niet alles hoeft duur te zijn. Merk je dat je krap bij kas zit, kijk dan eens op Marktplaats in plaats van iets nieuws in de winkel te kopen. Organiseer zelf een kinderfeestje in plaats van met de hele bende naar een pretpark te gaan. Of houd een digitaal boodschappenlijstje bij zodat je niet ineens met van alles en nog wat thuiskomt. Kleding weggooien door een onmogelijke vlek? Hoeft niet. Google ‘Oma weet Raad’ en alles gaat langer mee. Zelfs je meubels.
Lees verder onder de advertentie
5. Denk ook aan later
Heb je je financiën voor de dagelijkse kosten goed op een rij, probeer dan ook aan later te denken. Want als de kids gaan studeren, begint de teller nog harder te lopen. Als jij je kinderen financieel kan/wil helpen, begin dan al vroeg met het opbouwen van een studiepotje, bijvoorbeeld vanaf de geboorte.
Lees verder onder de advertentie
Doe de test
Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.