Je ziet het steeds vaker: zwangere vrouwen die bevallen met een doula naast hun bed. Maar wat doet een doula precies? Wat is het verschil met een verloskundige? En is het niet heel zweverig?
Lees verder onder de advertentie
Pleunie Teunis (28), doula en geboortecoach, praat je bij.
Leg eens uit: wat is een doula?
“Ik begeleid vrouwen tijdens de zwangerschap en bij de bevalling, zowel fysiek als mentaal. Ik ben ook een soort vertrouwenspersoon: iemand die je goed kent en precies weet wat je wensen zijn. Een verloskundige houdt zich voornamelijk bezig met de medische kant. Sommige vrouwen gaan bewust op zoek naar een verloskundige die bij ze past, maar de meesten kiezen gewoon voor een praktijk in de buurt. Je ziet soms meerdere verloskundigen en weet daardoor niet altijd wie er bij je bevalling is. Bij een doula is dat niet het geval.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe was jouw bevalling?
“Die liep helemaal anders dan ik hoopte. De verloskundigen uit de praktijk waren allemaal bezet, dus ik kreeg een ‘vliegende kiep’. Het was een lieve vrouw, maar ze had weinig tijd om mij te ondersteunen. Ze kwam steeds vluchtig langs en liet me dan weer een paar uur alleen. Mijn partner was bij me, maar die had geen idee wat hij moest doen. Ik voelde me een beetje in de steek gelaten. Omdat ik dat gevoel geen enkele vrouw gun, ben ik nu doula. Vrouwen die voor het eerst bevallen, denken vaak: ik zie wel hoe het loopt. Maar waarom? Maak er geen testritje van. Het gevoel tijdens je bevalling onthoud je de rest van je leven.”
Lees verder onder de advertentie
Wat doe je dan precies?
“We bereiden samen jouw ideale bevalling voor, maar bespreken ook welke stappen je neemt als het anders loopt. Tijdens de bevalling check ik regelmatig hoe een vrouw zich voelt en wat ze nodig heeft. Als een vrouw het even niet meer ziet zitten, help ik om die gedachten weer los te laten. Of we doen samen ademhalingstechnieken die we geoefend hebben. Ik kan me voorstellen dat mensen bang zijn dat ik de hele tijd op ze let, maar dat is niet zo. Ik houd echt niet continu je hand vast. Als het nodig is, geef ik de partner ook subtiele tips om te helpen.”
“Nee, dat klopt. En júist daarom moet je je goed voorbereiden. We weten van tevoren niet of de baby een sterrenkijker is of in het vruchtwater poept. Maar we kunnen die scenario’s wel doornemen en de opties bespreken. Vrouwen gaan vaak mee in het advies van de verloskundige, omdat ze niet begrijpen wat er gebeurt. Ik zeg niet dat je met je hielen in het zand moet, maar je moet een keuze maken waar je achter staat, niet omdat je de opties niet kent. In de eerste coachingsessie bespreken we jouw ideale bevalling, als álles gaat zoals gepland. Ook oefenen we verschillende pershoudingen. In de tweede sessie hebben we het over interventies en complicaties.”
Lees verder onder de advertentie
Is een doula niet heel zweverig?
“Ik geloof zeker dat er zweverige en spirituele doula’s zijn, maar dat is lang niet bij allemaal zo. Ik ben zelf heel praktisch ingesteld.”
Komt een doula alleen bij thuisbevallingen?
“Nee, het is echt fifty-fifty. Júist in het ziekenhuis is een doula belangrijk, omdat we daar voor een huiselijke en gemoedelijke sfeer kunnen zorgen. Tijdens een kennismakingsgesprek vragen mensen vaak of het ziekenhuispersoneel oké is met mijn komst. Ze reageren gelukkig altijd heel positief. Uiteindelijk hebben we allebei hetzelfde doel: een gelukkige vrouw met een gelukkige baby.”
Lees verder onder de advertentie
Kun je op elk moment gebeld worden voor een bevalling?
“Ja, ook middenin de nacht. Dat is soms best heftig, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik heb gelukkig een heel fijn vangnet voor mijn dochter: er is altijd een oppas beschikbaar. En als ik eenmaal wakker ben, zit ik vol adrenaline en ga ik er meteen voor.”
Welk moment is jou echt bijgebleven?
“Tijdens een medische bevalling had ik een heel mooie connectie met een vrouw. Bij elke wee zocht ze mijn ogen en handen en coachte ik haar erdoorheen. Normaalgesproken helpt een verloskundige bij de uitdrijving (de geboorte van de baby, red.), maar nu mocht ik het laatste stuk doen. Heel bijzonder.”
Het inschakelen van een doula is steeds populairder. Hoe komt dat?
“Er spelen meerdere factoren, denk ik. Op social media kunnen we als doula het woord makkelijker verspreiden. We proberen vrouwen te prikkelen: kom eens op voor je bevalling! Ook zijn steeds meer vrouwen zich bewust van hun keuzes in de bevalling. Vrouwen hebben steeds hogere functies, zijn heel goed in mensen aansturen, maar als het op hun bevalling aankomt, laten ze het op z’n beloop. Daar komt nu een switch in.”
Meer weten over Pleunie? Op haar website vind je meer informatie.
Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.