Gevoelige borsten, een down gevoel en flinke hoofdpijn ruim vóórdat je ongesteld moet worden? Grote kans dat je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS). Wat het precies is en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is PMS?
Eigenlijk is het premenstrueel syndroom (PMS) een verzamelnaam voor lichamelijke en psychische klachten die opspelen in je cyclus. Dan gaat het niet om een gevoelige onderbuik of een beetje hoofdpijn als je ongesteld bent, maar om klachten die al ontstaan enkele dagen tot twee weken vóórdat je menstruatie begint.
Lees verder onder de advertentie
Als je ongesteld wordt, nemen de klachten weer af. Maar na een klachtenvrije periode van minimaal een week, begint het van voren af aan. De klachten komen steeds in dezelfde fase van je cyclus terug en kunnen zo hevig zijn, dat ze je normale leefpatroon verstoren.
Hoe ontstaat het?
De precieze oorzaak van PMS is niet bekend. Het lijkt erop dat hormonen de boosdoeners zijn, omdat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus. Toch is de hoeveelheid hormonen in het bloed bij vrouwen die PMS hebben, niet anders. Er wordt aangenomen dat die vrouwen gevoeliger zijn voor hormoonveranderingen.
Lees verder onder de advertentie
Wel is duidelijk dat PMS optreedt op het moment dat de progesteronspiegel in je lichaam hoger is; PMS ontstaat namelijk na de eisprong.
Hoe vaak komt het voor?
Hoeveel vrouwen last hebben van PMS, is moeilijk te zeggen. Bekend is wel dat het niet voorkomt vóór de puberteit, bij een zwangerschap en na de overgang. Meestal ontstaat het na het dertigste levensjaar en na het krijgen van kinderen. Van de vrouwen die er last van hebben, zijn de meesten tussen de 35 en 45 jaar. Bovendien is de kans erop groter als PMS in je familie voorkomt.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de klachten?
Net als bij een gewone menstruatie, verschilt dat per vrouw. Je kunt in elk geval denken aan:
Werken deze maatregelen niet, dan kun je in overleg met een (huis)arts over gaan op medicijnen:
Anticonceptiepil
Omdat de pil continu zowel oestrogeen als progesteron afgeeft, heb je minder hormoonwisselingen. Ieder lichaam reageert echter anders op het gebruik van de pil, dus het is niet zeker dat je klachten hierdoor afnemen.
Lees verder onder de advertentie
Pil met drosperidon
Deze pil, die het hormoon drosperidon bevat, kan helpen om klachten als een opgeblazen gevoel en gespannen borsten te verminderen.
LHRH agonisten
Deze medicijnen (die je krijgt via een injectie) remmen de werking van je eierstokken, waardoor je geen oestrogeen en progesteron meer aanmaakt. Je wordt niet meer ongesteld, maar houd wel rekening met bijwerkingen zoals opvliegers, misselijkheid en hoofdpijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.