Mama heeft een poes: ‘Naaktkatten zijn gek op zonnen, dus smeer ik ze in met factor 50′

15.06.2024 17:00
Beeld: Getty Images

Ze hebben vier pootjes en een draagmoeder heeft ze gebaard, maar dat maakt de liefde er niet minder op. Deze poezenmoeders over hun harige, of juist spiernaakte, gezinsleden.

Miranda is getrouwd met Bob, moeder van Dani (11) en Liva (9,5). Ook is ze poezenmoeder van Sphynx Cleo (15), Nouska (5) en DJ (3). 

“Het was mijn man die graag ‘gezinsuitbreiding’ wilde. Ik, allergisch als wat, zag dat niet snel gebeuren tot… ik op bezoek ging bij een oud-collega met een naaktkat. Een nogal vreemd, maar o zo lief beestje. Ik was direct verliefd. Bob was net zo enthousiast en in no-time hadden we Cleo. Na onze twee kinderen volgden nog een poes en een kater.

Vijf kinderen

Het voelt nu regelmatig alsof ik vijf kinderen heb. De verzorging van de dieren komt op mij neer, al beweren de kinderen anders, en daar komt meer bij kijken dan bij een huis-tuin-en-keuken-kat. Zeker in de zomer. Dan smeer ik het héle gezin in met kinderzonnebrand factor 50. De beestjes zijn namelijk gek op zonnebaden in de tuin, maar verbranden razendsnel. 

De rest van het jaar zijn ze binnen. Het ras is te duur om buiten te lopen en het is vaak te koud voor ze. Het huis ligt vol met fleecedekentjes en plaids waar ze zich aan warmen. Ik heb er zoveel en toch is het iedere dag weer een gevecht wie er op of onder welk dekentje mag liggen – onder de kinderen én de dieren.

Lees ook: ‘Of iemand de dode kat uit de voortuin wilde halen’

Het regelen van een oppas is voor de beestjes moeilijker dan voor de kinderen. Veel mensen vinden ze toch een beetje eng, Gremlin-achtig, en kijken de kat uit de boom… terwijl het zulke lieve dieren zijn. Thuis althans. Ik maakte één keer de fout de katten tijdens onze vakantie naar een vriendin te brengen; daar hingen ze direct – uit protest – in de gordijnen. Sindsdien komt er een oppas in huis. Ieder jaar heb ik er weer stress van om dat voor elkaar te krijgen.

“Het regelen van een oppas voor de katten is moeilijker dan voor de kinderen”

Spiegel

De dieren spiegelen zich aan de kinderen. Dani en DJ zijn allebei druk en aanwezig, Nouska ligt altijd rustig in Liva’s nek. Met Cleo heb ik de sterkste band. Wanneer ik thuiskom, wacht ze al op me bij de voordeur. Ik zit nog niet op de bank of ze komt al kroelen. Fijn, want de kinderen krijgen nu de leeftijd dat knuffelen niet meer stoer is en een kus snel wordt afgeveegd. Dan knuffel ik maar extra met Cleo. Ook in bed, daar ligt ze prinsheerlijk tussen ons onder de donkere dekens. Niets blijft namelijk wit met een naaktkat. Witte kleren draag ik dan ook al jaren niet meer binnenshuis, maar dat is een kleine opoffering voor zóveel gezelligheid. Ik zou nooit meer anders willen. De kinderen gaan op een gegeven moment het huis uit, maar een leeg nest wordt het hier nooit.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.