Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.
RELATIETHERAPEUT JOEY STEUR: “Als koppels met kinderen tijd voor elkaar maken, houden ze die verbinding die ze ooit samen zijn aangegaan. Ze begonnen als geliefdes; nu is daar ouderschap bijgekomen. En dat neemt best veel ruimte in. Dat is normaal, maar het gevaar bij jonge ouders is dat ze elkaar als geliefdes uit het oog verliezen. Wanneer de balans zoek is, raken bepaalde zaken uit beeld, zoals intimiteit. Partners kunnen verwijdering ervaren, omdat er weinig emotioneel contact is. Dat heeft ook invloed op het gezin. Er is spanning, de lontjes worden korter. Het is moeilijk om dit onder ogen te zien, maar die bewustwording is al winst.
Het is daarom belangrijk dat er regelmatig een oppas wordt ingeschakeld zodat je één keer in de maand echt even samen bent – vaker is nog beter. Zoek in die momenten echt die diepere laag op, stel vragen: wat speelt er, wat vind je moeilijk? Zoiets hoeft geen uren te duren, het kan ook in tien of twintig minuten. En blijf elkaar ook daarbuiten echt zien. Even een blik, een kus, een omarming. Ook daarmee wordt die oorspronkelijke verbinding weer even naar boven gehaald.
Tijd voor jezelf is eigenlijk net zo belangrijk voor de relatie als tijd voor elkaar. Daarin kan je gedachtes en gevoelens reguleren en ontspannen. Dat gebeurt misschien niet eens bewust, maar het helpt wel om weer op te laden. Gebeurt het niet en loopt de tank leeg, dan ontstaat er spanning en wrijving naar de rest van het gezin.”
Lees ook
Filosoof Marli Huijer: ‘Moet je zoveel beleven? Dan maar wat minder interessant’ >
‘PLAN SEKS’
“Seks maakt dat twee geliefdes meer zijn dan ouders, en zich ook partner voelen. Natuurlijk zijn ze vaker moe en hebben ze soms minder zin. Het is belangrijk om niet te gaan vrijen ‘omdat het moet’, maar wimpel de ander ook niet af met ‘ik ben moe, punt’. Het is beter om uit te leggen waarom het nu niet uitkomt en vervolgens een ander moment voor te stellen. Ja, dan wordt de seks dus gepland. Dat vinden veel mensen lastig, maar met een nieuw gezin lukt het soms gewoon niet spontaan. Dan maar zo, anders gebeurt het niet.”
Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >