Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Ben jij een big spender en je partner een spaarder, of andersom? In veel relaties zorgen de financiën voor discussie. Blogger Kristen Mae legt uit wat je daaraan kunt doen.
‘Geld is samen met seks één van de twee belangrijkste onderwerpen waar koppels ruzie over maken’, begint Kristen haar blog. Of dat ook voor haarzelf en haar partner geldt, vertelt ze er niet bij. Maar ze deelt wel een aantal tips voor stellen bij wie geld een gevoelig onderwerp is. ‘Ga eerst eens zitten en praat over jullie financiële toekomst’, zegt ze. ‘Daarvoor moet je je kwetsbaar opstellen: zeg wat je wilt voor jou, je kinderen, je gezin. Wat je hoopt voor de nabije toekomst en de verre toekomst, maar ook hoe je eigen familie met geld omging toen je klein was. Welke invloed heeft dat op jouw huidige financiële gedrag? Daarna vertelt je partner hoe het bij hem of haar zit. Wees open naar elkaar en hou eventuele wrok die je misschien voelt, onder controle.’
Lees ook: Grote Geld Enquête: dít doen jullie om te bezuinigen
Naast communicatie is een financieel plan maken minstens zo belangrijk volgens Kristen. ‘Dat begint bij het maken van een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies hoeveel er binnenkomt en wat er per maand uit gaat. Neem daarbij alles mee: vaste lasten, verbouwingskosten, autoreparaties, cadeaus voor verjaardagen, enzovoorts. Daarna maak je een plan: wil je de situatie zo laten of moet er iets anders?’ Belangrijk daarbij is om je gevoelens uit te schakelen, zegt ze. ‘Ik weet het, dat is een hele stap. Maar je moet echt doen alsof je een robot bent. Een soort wiskundig wondermens, die financiële doelen heeft en samen met z’n partner uitzoekt hoe hij die kan bereiken.’
Dat je je vervolgens aan dat plan moet houden, is logisch. Kristen: ‘Maar bekijk daarnaast ook of je bijvoorbeeld alleen een gezamenlijke rekening wilt hebben, of ook ieder een eigen rekening. Dat laatste kan handig zijn als de één een spender is en de ander een spaarder. Zo ontwikkel je geen wrok jegens elkaar.’ Tot slot blijft communicatie het sleutelwoord, eindigt Kristen. ‘Ben je het niet eens met elkaar over bepaalde uitgaven? Ga het gesprek dan aan. Jullie gaan misschien nooit op exact dezelfde manier over geld denken, maar je kunt op z’n minst op één lijn proberen te komen.’ Bron: Scary Mommy 35% van onze lezers maakt zich regelmatig zorgen of ze wel rond kan komen: dat kwam uit de Grote Geld Enquête van Kek Mama. Benieuwd naar alle uitslagen? Hier vind je een overzicht.