Rijn (35) worstelt met een dilemma. Zijn vriendin wil haar zestienjarige puber huur laten betalen om haar verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten, maar Rijn vindt dit veel te ver gaan. Een felle ruzie zet hun hele gezin op scherp. Hoe kan hij dit nog oplossen?
Lees verder onder de advertentie
Rijn: “Vader worden is het beste wat mij is overkomen. Ik ben vader van een geweldige zoon van acht en bonuspapa van Sarah, een puber van zestien. Elf jaar geleden leerde ik mijn vriendin Josefien kennen en kreeg er een dochter bij. Niet biologisch, maar in mijn hart voelt het precies zo. Sarah hoort er gewoon bij. Maar de band tussen Josefien en Sarah? Die lijkt steeds meer op een aflevering van Expeditie Robinson — en dan niet op de gezellige kampvuurmomenten, maar op de stukken waarin iedereen hongerig en chagrijnig is en bondjes sluit tegen elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Mama’s huurbeleid: pubers betalen ook
Sinds Sarah in de puberteit zit, is de band tussen haar en Josefien sterk verslechterd. Ik geef toe: Sarah is niet altijd de makkelijkste. Ze heeft vaak een grote mond tegen haar moeder, komt weleens te laat thuis en slaat soms met deuren. Maar hoe denkt Josefien dit op te lossen? Door Sarah huur te laten betalen. Ze is nét zestien, heeft net haar eerste bijbaantje en in plaats van haar zuurverdiende centen te besteden aan sneakers en ijskoffies, moet ze meebetalen aan de huur. Volgens Josefien is het ‘goed voor haar verantwoordelijkheidsgevoel en leert ze een lesje’. Volgens mij is het gewoon een belachelijke straf.
Lees verder onder de advertentie
Minimumloon
Sarah verdient geen bakken met geld. Het is niet alsof ze met haar bijbaan een tweedehands Porsche kan kopen. Als ze de helft van haar salaris moet afstaan, houdt ze letterlijk niets over voor zichzelf. Ik snap dat Sarah nog wat manieren moet leren, maar dit is niet de manier om haar te straffen. Ze krijgt al sinds haar vijftiende geen zakgeld meer. Nu heeft ze eindelijk een baantje en moet ze meteen alles inleveren.
Uiteraard probeerde ik te bemiddelen, want ik wil het beste voor iedereen. Maar hoe meer ik probeerde te praten, hoe meer Josefien zich vastbeet in haar idee. Op een avond kregen Josefien en ik hier een heftige discussie over. Ik maakte me zorgen over haar manier van opvoeden. Uit boosheid zei ik toen: ‘Als je dit voortzet, vind ik je echt een slechte moeder.’
Lees verder onder de advertentie
Ja. Dat zei ik dus. Niet met opzet, niet om te kwetsen, maar omdat ik op dat moment zó gefrustreerd was dat mijn hersenen en mond even een scheiding hadden. Josefien was furieus. Ze vond dat ik me niet moest bemoeien met de opvoeding van haar dochter en zei dat als ik het er niet mee eens was, ik maar moest vertrekken.
Geen keuze
Ik sta nog steeds achter mijn mening: een puber huur laten betalen is echt geen opvoedkundig hoogstandje. Maar ik heb nu een vriendin die boos op me is en een bonusdochter die steeds meer afstand neemt van haar moeder. En ik maak me zorgen. Over ons. Over onze zoon. Want als dit Josefiens manier van opvoeden is, waar ligt dan straks de grens? Mijn instinct zegt dat ik moet blijven praten, maar als praten niet werkt… wat dan? Moet ik accepteren dat ik niets te zeggen heb? Moet ik mijn zoon hiertegen beschermen? En hoe plak ik de relatie tussen Josefien en Sarah weer aan elkaar zonder zelf het volgende slachtoffer te worden?”
Lees verder onder de advertentie
Janneke heeft ook een dilemma: haar kind mag naar de plusklas, maar zij twijfelt of dat wel de juiste keuze is. Lees hier.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).