In het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke stap gezet voor ouders die een zwangerschap verliezen voor de 24e week. Zij krijgen recht op rouwverlof na de miskraam. Moet Nederland dit ook invoeren? Wij vroegen het op onze Instagram en jullie reageerden massaal.
Lees verder onder de advertentie
Ouders in het Verenigd Koninkrijk krijgen binnenkort recht op twee weken betaald rouwverlof, een uitbreiding van de bestaande regeling die eerder alleen gold voor verliezen na 24 weken zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Erkenning
Deze wetswijziging erkent de diepe impact van een miskraam op ouders en biedt hen de broodnodige tijd om te rouwen zonder de druk om direct weer aan het werk te gaan. Naar schatting krijgen jaarlijks 250.000 vrouwen in het VK een miskraam, en voor velen van hen zal deze nieuwe regeling een welkome ondersteuning zijn.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland is er nog geen vergelijkbare wettelijke regeling. Momenteel hebben vrouwen hier recht op zestien weken betaald verlof bij een miskraam na 24 weken zwangerschap. Voor die tijd moeten zij zich ziekmelden en gelden de reguliere ziekteverzuimregels. Moet daar verandering in komen? Moet in Nederland ook het rouwverlof na een miskraam wettelijk geregeld worden? Dit waren jullie antwoorden:
E: “Super als die optie er is! Gelukkig was mijn werkgever heel meelevend en ik mocht weer gaan werken als ik er fysiek en mentaal aan toe was. Zou iedere werkgever een voorbeeld aan mogen nemen!”
Lees verder onder de advertentie
M: “Ik heb mezelf ziek gemeld, maar verlof was zeker een mooi signaal vanuit de werkgever geweest.”
A: “Uiteraard is het voor iedereen verschillend of je hier behoefte aan hebt. Maar de mogelijkheid zou wel echt heel mooi zijn.”
N: “Hier vier miskramen en ik had verlof echt fijn gevonden. Ik vind de stap mij ziek te melden hiervoor groot, dus ben gewoon gaan werken terwijl ik dit achteraf gezien beter niet had kunnen doen.”
M: “Absoluut! En daarbij meer begrip aub. Ik had zaterdag m’n miskraam en werd door m’n werk geappt, maandag ben je er wel weer toch?”
R: “Prima als de mogelijkheid er is, maar dan moet je dus op je werk gaan vertellen dat je een miskraam hebt gehad. Zoiets privé zou ik nooit op het werk willen delen, dan eerder ziekmelden.”
G: “Ja en nee. Ik heb er vier gehad. Vooral de eerste twee (heel veel bloedverlies) zijn heel erg traumatisch geweest voor mij en ik had graag meer tijd gehad om dat te verwerken. De andere twee gingen makkelijker.”
Lees verder onder de advertentie
L: “Het valt niet te verwachten dat wanneer je medewerker in een bepaald stadium haar/hun kindje verliest je de volgende dag wordt verwacht op je werk en je je anders maar moet ziekmelden. Onze overheid moet de spelregels opnieuw beoordelen en aanpassen aan de tegenwoordige maatschappij.”
P: “Absoluut, maar altijd in overleg omdat sommige mensen wel graag willen werken.”
N: “Ja hier moet je verlof voor krijgen! En dan niet alleen de kraamvrouw, maar ook de partner.”
M: “Nee. Twee miskramen gehad en was blij dat ik naar het werk kon i.p.v. thuis te zitten met niets. Gaf veel afleiding en steun om tussen de mensen te zijn.”
GroenLinks en de SGP hebben het kabinet opgeroepen om de mogelijkheden voor betaald verlof bij een miskraam of stilgeboorte te onderzoeken. Zij benadrukken de enorme impact die een miskraam heeft op het leven van ouders en het belang van erkenning en ondersteuning in dergelijke situaties.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel er nog geen concrete plannen zijn, toont de internationale aandacht voor dit onderwerp aan dat er een groeiend besef is van de noodzaak om ouders na een miskraam de tijd en ruimte te geven om te rouwen.
Monique Westenberg vertelde onlangs openhartig over haar miskraam toen ze graag een tweede kindje wilde met André Hazes. Je leest het hier.
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.