Schoonfamilie. Het is of een warm bad of een bad met stekels en af en toe een elektrische schok. Sanjana zit in het bad met stekels, want haar schoonvader blijft haar baby keer op keer op haar wang zoenen, ondanks haar verzoek om dat niet te doen.
Lees verder onder de advertentie
Sanjana: “Vanaf dag één was ik duidelijk: géén kusjes op Mira haar gezicht. Baby’s hebben een piepklein immuunsysteem en ik zit niet te wachten op een RS-virus of een koortslip waar je u tegen zegt. Mijn man Ferry knikte braaf mee en we dachten dat de boodschap duidelijk was. Nou, niet dus. Opa zag het blijkbaar als een vrijblijvend advies, want binnen een week zat hij vol enthousiasme slobberend kusjes te drukken op haar wang.
Lees verder onder de advertentie
Mijn baby, mijn regels
Het was elke keer hetzelfde liedje: Mira krijgt vlekjes, ik schiet in de stress en opa lacht het weg. Dat kind lijkt gewoon allergisch voor zijn baard, maar meneer blijft vrolijk door zoenen. Subtiele hints? Geprobeerd. Baby meteen afpakken? Check. Driftig met een doekje over haar gezicht na een verboden kus? Ook dat. Maar mijn schoonvader heeft het geheugen van een goudvis of gewoon maling aan mijn regels. Elke keer doet hij het weer. De druppel? Het moment dat ik Mira aan hem overhandigde en hij, terwijl hij me recht aankeek, weer een dikke smakkerd op haar wang gaf. Hij heeft er letterlijk schijt aan!
Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg ik ook nog de standaard schoonfamilie-reacties om mijn oren. ‘Je overdrijft’, ‘Vroeger deed niemand hier moeilijk over’, en mijn persoonlijke favoriet: ‘Wat zielig voor opa dat hij zijn kleinkind niet mag knuffelen.’ Sorry, wat? Alsof ik hem verbied haar te zien. Ik wil gewoon geen speeksel-marathon op haar gezicht. Het gaat niet om één keer. Nee, iedere keer als hij haar ziet, grijpt hij zijn kans. Alsof hij een soort kusjes-teller bijhoudt en zijn dagelijkse doel moet halen. Ik voel me net een bodyguard die constant tussenbeide moet komen, terwijl hij blijft doen alsof ik een overbezorgde helikoptermoeder ben.
Lees verder onder de advertentie
En waar is Ferry?
Spoiler alert: nergens. Mijn man durft zijn vader niet écht aan te pakken. Hij mompelt een slap ‘Pap, liever niet’, waarna mijn schoonvader zijn schouders ophaalt en gewoon doorgaat. En nu? Nu ben ík de boeman, want het lijkt alsof ik Mira van opa afpak. Hij is beledigd, ik ben woedend en Ferry? Die zit ertussenin en doet… helemaal niets.
Lees verder onder de advertentie
Grenzen
Uiteindelijk moest Ferry er wat van zeggen, anders mocht mijn schoonvader Mira niet meer zien. Dus rolde er een iets stevigire ‘Pap, kappen nou’ uit. Opa rolde dramatisch met zijn ogen, mopperde iets over ‘tegenwoordig kan ook niks meer’, maar sindsdien houdt hij zich in. Soort van. Want ik zie hem nog steeds af en toe verlangend naar Mira’s wangetje staren, alsof hij zich moet inhouden om er niet alsnog een kus aanval op los te laten. Ik blijf op mijn hoede. Want sorry, maar dit is mijn kind!”
Lees verder onder de advertentie
Anne-Marije vroeg haar schoonouders als vaste oppas en dat was de slechtste beslissing ooit… Waarom? Dat lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denk je dat knuffels alleen voor kinderen zijn? Think again. Steeds meer volwassenen geven toe: ze slapen met een knuffel. En dat is niets om je voor te schamen. Sterker nog, het is goed voor je nachtrust en je mentale gezondheid.