Sanne Thijs (34) werd als kind gepest, omdat ze wat steviger was dan haar klasgenoten. Inmiddels heeft ze haar lichaam volledig omarmd. Om anderen daarbij te helpen, illustreerde ze het kinderboek Dik Oké.
Lees verder onder de advertentie
Illustrator Sanne heeft geen maatje 38 en zit daar totaal niet mee, vertelt ze in Kek Mama 11. Sterker nog: met haar illustraties inspireert ze andere plussize vrouwen om hun lichaam ook te omarmen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom teken je vooral plussize vrouwen?
‘Ik was al een tijd op zoek naar mijn eigen stijl als illustrator. Zes jaar geleden gooide ik alles overboord: ik teken niet langer wat ik dénk dat goed is, maar wat goed voelt. Ik maakte voor het eerst een illustratie van een vrolijke, dikke vrouw en alle puzzelstukjes vielen op z’n plek. Eindelijk zag ik mezelf terug op papier. Dat gaf me veel zelfvertrouwen en hielp bij het accepteren van mijn lichaam. Ik was altijd gefocust op de ‘perfecte’ kledingmaat, maar nu wil ik vooral gelukkig en gezond zijn.’
Je illustreerde het boek Dik Oké, over een meisje dat gepest wordt. Hoe was dat?
‘Toen ik het manuscript las, moest ik even slikken. Het verhaal is zó herkenbaar. Net als de hoofdpersoon Kaat werd ik ook gepest op school. Ik was het oudste kind in de klas en een stuk groter en steviger dan mijn klasgenoten. Dat zorgde later voor diepere wonden dan ik me op die leeftijd kon voorstellen. Dat gevoel komt in het boek perfect terug: het meisje wordt door haar pesters tegengehouden in wie zij graag wil zijn. Gelukkig krijgt het boek uiteindelijk een positieve wending. Kinderen moeten zich realiseren dat er anderen zijn die hun kwaad willen doen, maar ook inzien dat het niet aan hun ligt. Hopelijk kunnen ze op die manier makkelijker met zulke situaties omgaan.’
‘Allereerst om kinderen die gepest worden te laten zien: je bent niet alleen. Maar ook omdat representatie zo belangrijk is. Dat er boeken bestaan met dikke kinderen, waarin zij zich kunnen herkennen. En dat geldt ook voor kinderen met een beperking en met allerlei huidskleuren. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat er boeken komen met dikke kinderen, waarin dat niet het hoofdonderwerp is. Dat een kind gewoon op avontuur gaat, zonder dat benoemd wordt dat hij of zij dik is. Op deze manier leren kinderen om zichzelf te accepteren en ontdekken ze meer over de wereld om zich heen.’
Lees verder onder de advertentie
Bestel het boek Dik Oké van Sofie de Moor en Sanne Thijs hier.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.