Sanny Verhoeven: ‘Deze 7 lifehacks hielpen mij door de tropenjaren heen’

Sanny Verhoeven met dochters
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 7 minuten

Om de haverklap ziek zijn, gebroken nachten, driftbuien van peuters en doorkomende tanden van je baby. Als je middenin de tropenjaren zit denken we allemaal wel eens: waar ben ik aan begonnen? Daarom vragen we iedere maand aan een ervaren, inspirerende moeder: wat zijn jouw beste tips om alle ballen hoog te houden in de pittige tropenjaren?

Lees verder onder de advertentie

Sanny Verhoeven kreeg twee baby’s in één jaar, creëerde haar eigen online programma ‘Vandaag gelukkig, morgen succesvol’ en bracht ook nog de mindset planner ‘Sanny side up’ uit. Dit deed ze allemaal in de tropenjaren naast het opvoeden van haar twee dochters. Hoe heeft ze dit allemaal voor elkaar gekregen? Wij vroegen haar om haar beste tips om de tropenjaren te overleven.

Lees verder onder de advertentie

#1 Regel oppas om op terug te vallen

Als ik Sanny aan de telefoon vraag wat haar beste tip is om de tropenjaren te overleven zegt ze lachend: “Zoek dekking!” Dan vervolgt ze serieus: “Regel een goede oppas. Het is belangrijk om op iemand terug te kunnen vallen. Het is onhaalbaar om te denken dat je alles in je eentje of met je partner kan doen. Je moet af en toe ook even me-time hebben of kunnen instorten als je er doorheen zit om het vol te houden.

Lees verder onder de advertentie

Ik denk oprecht dat het ongezond is om te denken dat je alles maar zelf moet doen als moeder. Je moet af en toe gewoon even pauze van je kind kunnen hebben. Dus zorg voor een paar betrouwbare oppasmeisjes waar je op kan bouwen of een familielid waarvan je weet die kan ik af en toe vragen om bij te springen.

Wat ik bijvoorbeeld met mijn zus doe: een ruildienst en dan passen we op elkaars kinderen. Dan is mijn man met onze kinderen en ben ik de oppas voor haar kinderen. Want ik begrijp ook dat niet iedereen een oppas altijd kan betalen. Een andere keer komt zij dan hier een avondje oppassen.”

Lees verder onder de advertentie

#2 Wat zijn energieslurpers?

“Ga na wat je veel energie kost en bedenk hoe je dit anders kan inrichten. Bij mij was dat het avondeten koken. Om 17.00 uur was ik echt total loss, zeker in de tropenjaren met het slaapgebrek. Dan vond ik het al een wonder dat ik de kinderen heb verzorgd en een beetje werk had gedaan.

Lees verder onder de advertentie

Nu pak ik dat anders aan: ik kook in het weekend vooruit. Dan prep ik mijn maaltijden en gooi ik het in de vriezer. Ik heb ook een hele periode gezonde kant-en-klaarmaaltijden besteld voor in de vriezer. Zo hoefde ik niet meer te koken voor mezelf en alleen nog de babyhapjes voor de kinderen te maken. Dat hielp mij enorm om die hectische avondspits te overleven.”

#3 Zorg voor makkelijke en gezonde voeding voor jezelf

”Wij hebben bijna vijf jaar lang gebroken nachten gehad. Dan bedoel ik echt drie keer er uit per nacht, omdat we twee moeilijke slapers hebben. Een boterham met pindakaas als lunch was niet voldoende om dat vol te houden. Daarom heb ik erg geïnvesteerd in gezonde sappen, die je in de diepvries kan bewaren. Hierdoor wist ik dat ik genoeg groente, vitamines en mineralen binnen kreeg. Als je erg verzwakt bent is dat echt een lifesaver. Ik zorgde daarin heel goed voor mezelf.”

Lees verder onder de advertentie

#4 Houd minimaal één keer per maand een datenight

“Datenights klinkt misschien gek in dit lijstje. Maar het is zó pittig voor je relatie om alles vol te houden in de tropenjaren. Door slaapgebrek word je echt de slechtste versie van jezelf. Ik wel tenminste. Toch zorgden mijn man Jorg en ik dat we één keer per maand quality time hadden. Uiteten of een ander uitje.

Zorg dat je echt even tijd hebt om aan elkaar te vragen: hoe gaat het écht met je? Dat klinkt misschien gek, maar in de tropenjaren hadden wij niet heel vaak momenten dat we dat aan elkaar vroegen. En dat je echt even naar elkaar kunt luisteren en bespreken: hoe doen we het? Zijn er nog momenten dat we kunnen bijsturen?”

#5 Leer om realistische dagplanningen te maken

“Ik ben van nature helemaal geen goede planner, maar toen ik kinderen kreeg moest ik wel. Voordat ik kinderen had kon ik gewoon in het weekend en in de avond al mijn slecht geplande activiteiten nog doen en overwerken. Maar als je kinderen hebt, dan moet je het gewoon doen in je werkuren.

Ik maakte voorheen zulke onrealistische planningen. Het was voor mij echt een hack om te kijken: hoeveel tijd kost nou een taak? Track al je taken eens. Toen ontdekte ik, dat ik dacht dat een taak 30 minuten duurde, maar in de werkelijkheid deed ik er anderhalf uur over!

Deze lifehacks heb ik allemaal gestopt in mijn eigen Sanny Side up planner. Deze mindset planner leert je ook plannen. Je kunt bijvoorbeeld twee weken bijhouden: hoelang doe je over dingen? Hierdoor ga je al realistischer plannen. Dat is wel echt de basis van beter plannen en alle ballen hoog houden.”

#6 Zet een intentie voor de dag

“Een intentie zetten voor de dag, heeft mij ook heel erg geholpen in de tropenjaren. Vraag jezelf af: hoe wil ik mij vandaag voelen vandaag? Hoe wil ik zijn? Wil ik een geduldige moeder zijn of wil ik heel erg gefocust en productief zijn. Mijn eigen affirmatie in de tropenjaren was: ‘ik ben kalm en gefocust’. Dat hielp mij, omdat ik heel vaak het tegenovergestelde was. Ik was vaak helemaal stressed out door twee baby’s in een jaar te krijgen en ik had het super druk met mijn eigen bedrijf.

De tropenjaren zijn vaak jongleren. Je bent aan het koken, aan de telefoon met een opdrachtgever en je baby begint te huilen: alles komt tegelijk. Dan dacht ik soms echt: ‘Waaah, help!’. Als ik dan tegen mezelf hardop zei: ‘ik ben kalm, ik ben gefocust. Ik kan dit aan. Eén voor één doe ik het’. Dat hielp mij mega om me beter te voelen. Elke dag mezelf vragen: hoe wil ik mij voelen? helpt mij om veel bewuster door mijn dag heen te gaan.”

#7 Plan een keer per maand mama me-time

”Plan iets waar je van oplaadt. Je wil niet alleen voor je kinderen hoeven zorgen, maar ook nog één keer per maand iets leuks voor jezelf doen. Dat vraag ik ook in mijn planner: wat heb jij nou nodig om je op te laden? En doe je dat ook wel eens? De planner staat vol met reminders dat je als moeder ook voor jezelf iets mag inplannen. Dat je niet alleen maar geleefd wordt, maar dat je ook even bewust denkt: hoe zorg ik nou het beste voor mezelf? Wat heb ik nodig? Door die selfcare-activiteiten bewust aan het begin van de week in te plannen in je agenda, voorkom je dat je jezelf vergeet.

Het is zó belangrijk dat je dit van tevoren voor jezelf inplant. Na een lange dag in de tropenjaren ben je ’s avonds vaak te moe om überhaupt iets te kunnen bedenken wat je leuk vindt om te doen. Je bent helemaal leeg. Maar als er dan in je agenda staat: je gaat vanavond een kopje thee drinken bij een vriendin of je hebt een massage-afspraak. Dan ga je daar toch naar toe, omdat je dat van tevoren hebt gepland.”

“Je bent een goede moeder als je goed voor jezelf zorgt”

Tot slot wil Sanny meegeven aan alle moeders die middenin de tropenjaren zitten: “Je bent geen slechte moeder als je voor jezelf zorgt; je bent juist een supergoede moeder als je goed voor jezelf zorgt. Daarna kun je nog tien keer beter voor je kinderen zorgen. En dan wil je er ook echt zijn voor je kind, in plaats van dat je denkt: houd eens op met huilen en schiet je te snel uit je slof, omdat je niet voldoende bent opgeladen.”

Meer weten over Sanny Verhoeven en haar mindset planner? Volg haar op Instagram op @sannyzoektgeluk.

Meest bekeken