Sasha: ‘Ik kon niet anders dan na afloop een fles wijn opentrekken’

05.07.2024 15:07
alcoholvrije-wijn

Sasha is bij de sweet sixteen party van haar dochter Lenna in het huis van haar ex: “Ik voelde me diep ongelukkig en als een bediende in mijn eigen huis. Vreselijk, met die nieuwe vriendin van mijn ex aan tafel.”

Als Sasha de dag na het feest wakker word met een kater, lijkt het net of ze een slechte droom heeft gehad. En voordat ze echt wakker dringen de beelden aan de vorige dag zich aan haar op. Hoe heeft ze het feestje kunnen volbrengen met droge ogen. En het misselijke gevoel in haar buik was weer terug.

Janken om mezelf

“Natuurlijk hield ik het vol om niet in tranen uit te barsten. Dat zou wat zijn. Op de verjaardag waar je dochter zestien wordt, iedereen blij is en feest viert, ga je niet een potje staan janken om mezelf.”

Sasha’s dochter Lenna besloot drie maanden voor haar zestiende verjaardag, dat ze een sweet sixteen feest zou geven het in het huis van haar vader. Het huis waar Lenna tot haar veertiende samen met haar moeder woonde toen haar ouders nog met elkaar getrouwd waren.

“Ik vond dat prima. Niet wetende wat er allemaal bij kwam kijken. Ik dacht dat is een makkie. Maar omg een sweet sixteen party is nogal een dingetje. Dat feest had enorm veel voorbereidingen nodig. En het betekende dat ik naar het huis van mijn ex moest om mee te helpen.”

“Ik zie er sowieso altijd tegenop om daar af te spreken. Maar met dat feest was het helemaal horror, want Lenna had ook de nieuwe vriendin van mijn ex opgetrommeld om mee te helpen.”

Die ochtend van het feest was nog redelijk verlopen. Sasha en Lenna hadden samen de decoraties opgehangen in huis. Vader Ivar was naar zijn werk en de vriendin in velden of wegen niet te bekennen. 

Even weer een gezin

“Mijn ex kwam wel veel eerder uit zijn werk. Hij glimlachte nerveus toen hij mij zag. Maar ook hij deed zijn best om aardig te zijn en mee te helpen, voor Lenna. Even leek het of we weer een gezin waren.”

Nadat ze in de middag de tafel mooi gedekt hadden, kwam Lenna aanzetten met een tas met kaarsen. De kaarsen zou ze dan gaan uitdelen aan de genodigden. Lenna had het helemaal in haar hoofd hoe het moest gaan. “Dan zit ik met mijn vriendinnen aan tafel mam. En dan gaan jij en pappa ons straks bedienen. Dan overhandig ik na het voorafje de zestien kaarsen en gaan de meiden één voor één voor me speechen. De rest staat in het draaiboek dat ik in de keuken heb liggen. Die moeten jullie nog maar even goed doorlezen. Dit gaat het perfecte sweet sixteen feest worden.”

Nachtmerrie

Maar voor Sasha werd het een nachtmerrie. Ze voelde zich bij de binnenkomst van de vriendinnen net een buitenstaander. Helemaal toen de nieuwe vriendin haar entree maakte en in de rol van de gastvrouw sprong. 

“Lenna, Ivar en ik hadden met z’n drieën de hele middag lopen rennen door het huis. Trapje op trapje af om alle slingers op de juiste plekken vast te maken. Ik sneed me nog in mijn vinger met een stanleymes. Ik zat onder de pleisters. Vlak voordat de meiden binnenkwamen kon ik me nog net op tijd snel nog even – met een zweetlijf – in een wit broekpak hijsen. De dresscode was All White, de kleur die mij helemaal niet staat. Maar ik was gelukkig wel op tijd om de gasten te ontvangen. Maar dat bleek niet nodig, want daar was ineens Else in de woonkamer.”

Ivars nieuwe vriendin kwam binnenlopen op het feest van zijn dochter. En ze maakte een spetterend entree. In de tijd dat het gezin druk was met cocktails voorbereiden, was Else naar de kapper geweest en een nieuwe jurk gekocht.

“Het leek wel of dat mens was uitgenodigd voor een fotoshoot in de Voque. Mijn god wat zag zij er (lees goed) uit. Gekleed in een kort wit cocktailjurkje met spaghettibandjes. En direct stapte die vrouw in de rol van gastvrouw. En ongewild moest ik mijn plek afstaan aan haar, want dit is niet meer mijn huis.”

Vrolijk meedoen

Toen alle meiden er waren, probeerde Sasha vrolijk mee te doen. Lenna straalde van oor tot oor. Liefdevol omringd door haar vrienden en familie nam ze alle cadeaus in ontvangst. Steeds als Sasha naar Else keek, kreeg ze een steek van jaloezie en verdriet. Hoe die vrouw zich tussen de meisjes bewoog vond ik ongezond. Het leek wel of ze ook een van de vriendinnen was. En dat werd nog erger, toen ze zag hoe Lenna de tafelzetting had ingericht. Lenna had Else in de tafelzetting meenomen. Dit had ze op de valreek zo geregeld, omdat ze zestien tefelgasten moest hebben en zoveel vriendinnen heeft Lenna niet. Dus door Else aan tafel te plaatsen had ze precies het goede aantal in lijn van de sweet sixteen traditie.

Sasha had dus geen plek aan tafel. Zij was van de catering. Dus nadat iedereen aan tafel schoof, kon Sasha de bediening gaan doen met haar ex.

“Daar stond ik dan, me uit te sloven op dat feest. Terwijl Else zich lekker liet bedienen en gezellig meedeed aan alle rituelen aan tafel. Ik vond het vreselijk.”

“En het werd nog erger. Iedereen kreeg een kaars en deed een lief woordje voor mijn dochter. En ook daar was ik voor gevraagd. Maar ik ben helemaal geen speecher. Stond ik daar te stamelen aan tafel, met over mijn schouder nog de theedoek van het afwasje tussendoor en die vieze pleisters om mijn vingers. Klein voelde ik me in de rol van bediening. Klein omdat zij daar als een prinses aan tafel zat. Tussen de vriendinnen van mijn dochter. En het ergste van alles vond ik, dat iedereen het maar normaal vond. En ik schaamde me tegelijkertijd voor mijn jaloerse gevoelens, want het was toch mijn dochters feestje?!”

Zichzelf bij elkaar vegen

Toen het feest ten einde liep en de laatste gasten vertrokken, hielp Sacha ook nog met opruimen en was Else al gaan slapen. Met een stoffer en blik in haar handen voelde het alsof ze scherven van zichzelf bij elkaar aan het vegen was. Daarna reed ze terug naar haar eigen huis.

“Thuis, in de stilte, stortte ik volledig in. De stress en frustratie die ik de hele dag had gevoeld ontlaadde zich in mij. Wat voelde ik me er niet bij horen. En wat misplaatst was het om Else aan tafel te vragen. Het ergste vond ik nog dat niemand vreemd opkeek, dat zij daar zat. Ik kon niets anders dan een nieuwe fles wijn optrekken en in plaats van haar, mezelf een paar volle glazen in te schenken.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.