Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Lees verder onder de advertentie
Anne-Marije (32): “Het leek zo’n perfect plan, om onze schoonouders te vragen als vaste oppas voor één dag in de week. De kinderen krijgen een goede band met hun opa en oma, het scheelt toch weer een dag opvang regelen, het scheelt kosten. Behalve dat het helemaal niet scheelt. Het is zó tegengevallen dat we nu op zoek zijn naar een andere oplossing. Zonder dat zij dat weten, want we durven het eigenlijk nog niet te zeggen.
Lees verder onder de advertentie
Onvoorzien veel gedoe
Oké, met die band zit het wel goed. Onze kinderen zijn echt dol op hun opa en oma en gaan er heel graag heen. Maar verder is het vooral veel gedoe. Waar het bij de opvang aan de organisatie zelf is om genoeg begeleiders te regelen, heb je die garantie niet als je opa en oma inschakelt. Dat hebben we dan ook geweten.
Het was net of ze áltijd op hun oppasdag andere dingen gepland hadden. Waar ze soms niks aan konden doen: ziekenhuisbezoeken, huisarts, tandarts, noem het maar op. Of ze waren ziek. Of op vakantie. Op een gegeven moment had ik het idee dat ze totaal niet beseften dat één van ons dus niet kon werken als zij niet konden oppassen. Enorm stressvol, kan ik je vertellen. Mijn vriend en ik kregen er op een gegeven moment allebei commentaar over op ons werk.
We konden totaal niet op ze rekenen en het gaf me enorm veel stress. Ik was meestal de default parent, omdat mijn man een hogere functie heeft. Daarbij waren er nog twee dingen die ik van tevoren niet voorzien had en toch echt onhandig bleken te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Je optie op back-up oppas valt weg
Als ze een vaste oppasdag hebben, vraag je opa en oma niet meer gauw om een extra keertje op te passen in het weekend, als je zelf een date night wilt met z’n tweeën, bijvoorbeeld. Ik voel me daar te bezwaard voor. Ze passen al elke week op – althans, dat is de bedoeling. Maar het is wel onhandig. Mijn vriend en ik merken dat we weinig tijd voor elkaar hebben. We zouden graag in het weekend ook weer eens wat met z’n tweetjes willen doen. Maar opa en oma vragen we dan dus niet, ik vind niet dat we dat kunnen maken.
Lees verder onder de advertentie
Ik vraag het niet voor niks
Daarnaast vind ik het lastig dat ze nooit precies doen wat ik vraag. Toegegeven, ik ben best een control freak. Dat weet ik ook van mezelf. Maar de meeste dingen vraag ik niet voor niks. Onze peuter moet niet tot al te laat zijn middagdutje doen, anders slaapt hij ‘s avonds weer te laat. En dan is hij de volgende dag moe. Dat is voor hemzelf ook niet fijn. Mijn schoonmoeder vindt het zielig om hem wakker te maken, dus dat doet ze niet, ook al vraag ik haar het wel te doen. Dus gebeurt het eigenlijk altijd dat wij de dag erna met een opstandige, oververmoeide peuter zitten.
Hetzelfde geldt voor het flesjes- en slaapschema van de jongste. Zij slaapt het beste als alles gewoon goed op schema ligt, maar ook daar houden mijn schoonouders zich niet aan. Ik had van tevoren nooit kunnen bedenken dat ik me daar zo enorm aan zou kunnen storen als dat ik doe. Lang verhaal kort: binnenkort gaan de kids een extra dag naar de opvang en niet meer naar opa en oma, want ik ben het zat. Al kijk ik enorm op naar het gesprek wat we dan zullen moeten gaan voeren…
Tegenvaller
Het leek voor ons een no-brainer: ze wonen dichtbij, het scheelt geld, de onderlinge band van de kinderen met opa en oma. Ik had nooit kunnen bedenken dat het zo zou uitpakken. Maar echt, denk er nog maar even goed over na voordat je eraan begint. Het kan echt enorm tegenvallen.”
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.