Vijf maanden na de geboorte van hun eerste dochter ontdekken Simona (30) en haar man dat hun dochter een zeldzame hersenafwijking heeft. Vijf weken later overlijdt ze.
Lees verder onder de advertentie
Na net een nieuw huis te hebben gekocht, kregen Simona Cesarano en haar man hun eerste kind, een dochter. Ze genoten de eerste maanden volop van elkaar en alles leek goed te gaan. Totdat de kersverse ouders nieuws te horen kregen wat geen enkele ouder wil horen: hun kind bleek ongeneeslijk ziek en ze had niet lang meer te leven.
Lees verder onder de advertentie
Zeldzame aanlegstoornis
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis werd ontdekt dat Simona’s dochter Lissencefalie had, in de meest heftige vorm. Dit is een zeldzame aangeboren aanlegstoornis, waarbij de hersenschors op een verkeerde manier is aangelegd. Dit gebeurt al tijdens de bevruchting en is – door de zeldzaamheid – helaas nooit naar voren gekomen tijdens Simona’s zwangerschap.
Bij Lissencefalie wordt er geen verbinding gemaakt tussen de hersenschors en de hersenen waardoor er steeds heftige epileptische aanvallen ontstaan. Zo had Simona’s dochter er om de seconde een.
Zware en onzekere periode
Vanaf dat moment lieten Simona en haar man – en hun familie – hun dochter vervolgens geen moment meer alleen. “Een periode die was een enorm zware en onzekere periode, waarin onze dochter constant epileptische aanvallen had en in het ziekenhuis verbleef”, vertelt Simona. Er zijn kinderen die wat ouder worden met Lissencefalie, maar dat geldt niet voor hun dochter. “Ze overleed vijf weken later. Gelukkig heeft ze zelfs in het ziekenhuis nog haar vrolijke kanten kunnen laten zien. Maar dat maakte het heel dubbel.”
Lees verder onder de advertentie
Uitlaatklep
Op TikTok deelt Simona al allerlei video’s. Omdat de dood bij het leven hoort, maakte ze ook een video over het verlies van haar dochter. “Op een gegeven moment dacht ik: waarom zou ik verbergen wat er is gebeurd? De dood maakt ook onderdeel uit van het leven, hoe pijnlijk het ook is.” En dus besloot ze om op dit platform ook te vertellen over het verlies van haar dochter. Ze krijgt er vele reacties op en ontvangt ook veel steun. “Het is een uitlaatklep. Ik viel in een zwart gat toen ik mijn dochter verloor. Video’s maken is een manier van herdenken voor mij. Daarnaast is mijn TikTok-account een plek geworden met veel herkenning. Ik ben niet de enige en ook niet de laatste die zijn of haar kind gaat verliezen. De meesten wordt dit verlies bespaard, maar bij helaas te veel mensen maakt dit onnatuurlijke verlies onderdeel uit van het leven.”
Sindsdien volgden nog meer video’s, waarin ze volgers vertelt over haar rouwproces. Voor Simona is het maken van TikTok-video’s over het verlies van haar dochter een vorm van rouwen. “Met mijn video’s wil ik ook echt meegeven: praat erover. Er zijn meer mensen die een kind moeten missen. Het is voor iedereen vreselijk, maar het zou fijn zijn als het meer bespreekbaar zou worden en het taboe dat hierop rust doorbroken kan worden. Dat is wat ik hoop te bereiken.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.