Simone: ‘Mijn 16-jarige dochter is zwanger’

13.10.2024 20:51

Simone (42) en haar man Mark (44) dachten dat ze hun tienerdochter Liv (16) goed in de gaten hielden, totdat ze het nieuws kregen dat hun dochter zwanger is. Samen met hun jongere zoon Max (12) proberen ze dit nieuwe hoofdstuk in hun leven een plek te geven. Simone vertelt openhartig hoe ze het ervaart als moeder.

“Toen mijn dochter Liv me vertelde dat ze zwanger is, dacht ik eerst dat het een grap was. Liv houdt wel van wat drama en ik verwachte dat ze elk moment zou gaan lachen en roepen dat ze een grapje maakte. Maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan stond ze daar, met tranen in haar ogen en een zwangerschapstest in haar hand. Mijn wereld stortte in.

Help, ik word oma!

Dit is niet hoe ik het me had voorgesteld. Ik had visioenen van een leeg nest, gezellige vakanties met Mark, en misschien zelfs een carrièrewending. Maar nu? Nu word ik oma! En laat ik eerlijk zijn: dat klinkt niet als een titel waar ik op mijn 42ste al aan toe ben. Terwijl Liv zich door haar emoties worstelde, probeerde ik er voor haar te zijn, maar in mijn hoofd draaiden de radartjes op volle toeren. Dit kan toch niet?

Wat zullen mensen zeggen?

Natuurlijk, als ouder maak je je zorgen over wat anderen zullen denken. De buren, collega’s, vrienden… Iedereen had zo hun verwachtingen van ons gezin. En nu moeten we ineens gaan uitleggen dat Liv een baby krijgt. “O ja, Liv gaat op haar zestiende moeder worden!” Niet echt een gesprek waar je naar uitkijkt op verjaardagen. De eerste keer dat ik het vertelde aan mijn beste vriendin, voelde ik me meteen opgelucht, maar ook een beetje beschaamd. Gelukkig reageerde ze begripvol, en dat gaf me moed om het verder te delen.

Lees ook: Negentien jaar en ongepland zwanger: ‘Alsof de grond onder mijn voeten vandaan zakte’

Van chaos naar plannen

Na de eerste schok moesten we gewoon aan de bak. Samen met Liv zijn we gaan zitten en hebben we het gehad over school, de vader van de baby (die zich tot nu toe nog niet al te enthousiast heeft gemeld), en hoe we dit allemaal gaan doen. Mark was verrassend kalm. Hij vroeg Liv alleen: “Wat wil jíj?” Ze antwoordde direct dat ze het kindje wil houden. Vanaf dat moment hebben we besloten om haar zo goed mogelijk te ondersteunen, hoe moeilijk we het zelf ook vinden.

Dag zorgeloze tienerjaren

Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten. Liv is nog maar zestien. Ik had gehoopt dat ze haar tienerjaren zou kunnen doorbrengen met vrienden, feestjes en vooral zonder deze enorme verantwoordelijkheid. Maar nu moet ze volwassen worden, of ze het wil of niet. Ik zie de zorgen soms op haar gezicht. Maar ik zie ook haar vastberadenheid, en dat maakt me trots.

Een nieuw hoofdstuk

Hoewel dit niet het plan was, proberen we er samen het beste van te maken. Ik voel me soms een beetje te jong om al oma te zijn, maar weet je wat? Misschien ben ik straks wel een coole oma. Liv leert met vallen en opstaan wat het betekent om volwassen te worden, en wij leren mee. We staan er samen voor, en dat is uiteindelijk het belangrijkste.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.