De juf: ‘Ineens moeten drie kinderen overgeven’
Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Caroline (37) geeft les aan groep zeven.
Ze is net klaar met het zevende seizoen van haar podcast Podnataal en hoogzwanger van haar derde kindje met presentator Luuk Ikink. Journaliste Simone Wijnands (38) over alle soorten bevallingen en haar eigen zwangerschap.
Tijdens haar eerste zwangerschap leest radiojournaliste Simone iedere babybijbel. Van voor naar achter en weer terug. Ieder onderzoek neemt ze tot zich, ze wil alles weten omdat ze ‘Project Zwanger Zijn zo goed mogelijk wilde doen’. “Je vraagt je toch af: kan ik dat wel? Hoe ben ik als ouder? En hoe werkt dat, het verzorgen van zo’n mini-mensje?” Tijdens haar tweede zwangerschap is dat al anders. “Ik was veel relaxter omdat ik die ervaring had. Ik had nu een idee wat ik kon verwachten. Ook al is geen zwangerschap hetzelfde, dat stelde tóch gerust.”
Toch mist de journaliste dan nog een plek waar alle informatie samenkomt: van persoonlijk verhaal tot de expertise van professionals. “Eigenlijk een soort handleiding voor de zwangere vrouw. Ik wilde haar bij de hand nemen en begeleiden in alles wat ze zou kúnnen meemaken op het gebied van zwangerschap en bevallen.” En zo wordt er, tijdens haar tweede zwangerschap in 2017, de podcast Podnataal geboren. Een one-woman-production waar Simone sindsdien haar ziel, zaligheid en vooral heel veel tijd in stopt. Het wordt de eerste podcast vol persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende moeders en gesprekken met experts. “Het mooiste vind ik dat de podcast vrouwen echt verbindt. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe succesvol je bent: bevallen is voor iedere vrouw een verpletterende ervaring. Die vrouw die heel bekend is van tv ervaart precies dezelfde dingen als jij. Hoe anders iedere bevalling ook is, je deelt toch dezelfde ervaring fysiek én mentaal.” Zo vertellen onze Kirsten en Lizet Greve bij Simone uitgebreid over hun laatste bevalling.
In zeven seizoenen komen alle soorten bevallingen voorbij. Van keizersnede tot stortbevalling. Van droom tot nachtmerrie. “Het verhaal van Kylie is er één dat ik altijd bij me draag. Zij verloor haar dochtertje een paar maanden na de bevalling, de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Iets wat je nooit mee wil maken en ook iets waar andere mensen liever niets over horen. Er wordt bijna niet over gesproken, maar het komt helaas wel voor. Het is dan heel naar én eenzaam voor de ouders als het onderwerp wordt doodgezwegen.” Jaren later maakt het verhaal ook op de luisteraars nog steeds indruk. “Ik krijg nog wel eens berichtjes van luisteraars die in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten en die steun en herkenning halen uit dit soort verhalen. Het maakt het verdriet niet minder, maar ik denk wel dat het een stukje eenzaamheid in dat verdriet kan wegnemen.” Gelukkig gaat het inmiddels een stuk beter met Kylie, zo is ze in 2021 bevallen van een gezonde zoon. In het laatste seizoen springt het verhaal van Lynn eruit, die een stortbevalling meemaakt. “Ze stond onder de douche toen de bevalling ineens begon. In een paar minuten tijd voelde ze het hoofdje al en stond ze er helemaal alleen voor. Haar man bracht hun zoon nét naar de opvang en was niet op tijd terug. Ze bracht het kindje helemaal zelf ter wereld. De eerste foto na de bevalling was zo bijzonder; zat ze daar met grote verbaasde ogen met de baby in haar armen, op de badkamervloer. Heel indrukwekkend. Maar,” zo benadrukt Simone, “ieder verhaal is mooi. Je kan tien keizersnedes achter elkaar vertellen of tien thuisbevallingen en ieder verhaal is toch weer anders.”
“In een paar minuten tijd voelde ze het hoofdje al en stond ze er helemaal alleen voor”
wordt met ieder seizoen steeds meer een soort safe place waar taboes niet worden geschuwd, hoe moeilijk of ongemakkelijk de onderwerpen ook zijn. “Je voelt je misschien alleen in je ervaring, maar je bent het niet. Ik vind dat heel belangrijk om mee te geven. Neem bijvoorbeeld die knalroze wolk waar iedere nieuwbakken moeder op zou moeten zitten. Daar zat ik zelf ook niet en dat maak ik dan bespreekbaar.” Zo zorgden een zware bevalling en het zware herstel, in combinatie met urenlang kolven voor kleine hoeveelheden melk en meerdere ernstige borstontstekingen voor donkere wolken in Simones kraamtijd. “Ik was weliswaar heel gelukkig met mijn zoon, maar kwam nauwelijks buiten doordat ik me ziek voelde en ‘vastzat’ aan mijn kolfapparaat. Gek genoeg had ik dat toen niet eens zo in de gaten, pas veel later heb ik me echt gerealiseerd dat ik toen niet mezelf was en niet goed in mijn vel zat.”
“Ik kwam nauwelijks buiten doordat ik me ziek voelde en ‘vastzat’ aan mijn kolfapparaat”
Dit bericht op Instagram bekijken
Inmiddels is Simone hoogzwanger van haar derde kindje, een wens die zij en partner Luuk Ikink al heel lang hadden. Wanneer ze er bijna niet meer op durft te hopen, staat ze toch met een positieve test in haar handen, zo vertelt ze openhartig in haar eigen podcast. “Deze zwangerschap maak ik heel bewust mee, omdat het mijn laatste is. Tegelijkertijd gaat het leven gewoon door, met twee naar schoolgaande kinderen (zoon Lieuwe (7) en dochter Jelka (4) red.). Heel anders dan zo’n eerste zwangerschap waarbij de wereld alleen om jou en de baby lijkt te draaien.” Simone vervolgt: “Inmiddels maak ik me geen zorgen meer of ik wel voor hem kan zorgen (Simone en Luuk krijgen een zoontje, red.); dat hebben we wel onder de knie, haha. Toch blijft het spannend. Je denkt toch weer dingen als: moet ik hier wel aan beginnen? Ik heb al twee gezonde kinderen, kan het nog wel een keer goed gaan? Al die twijfels komen gewoon weer terug.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Na twee keizersnedes, één spoed- en één geplande, weet de ervaringsexpert wat haar binnenkort te wachten staat “En toch zal ik in het ziekenhuis wel weer denken: waarom wilde ik dit ook alweer?” Maar ook dat zal iedere moeder herkennen. De podcast Podnataal is hier te beluisteren.