Sommige moeders voeden hun kinderen misschien net iets anders op, maar zorgen wel dat alles op rolletjes loopt. “De nanny organiseert de partijtjes, gaat naar schoolgesprekken en neemt haar mee naar de huisarts.”
Lees verder onder de advertentie
Victoria (44) is moeder van een dochter (10) en getrouwd met Maarten (43). Voor een internationale functie reist ze de hele wereld over, Maarten werkt in de vastgoedsector.
“En dat is best druk, ja”, zegt Victoria. Ze was altijd al ambitieus, maar toen haar dochter werd geboren, zette ze haar werk een tijd op een laag pitje. “Ik wilde er voor haar zijn; we hadden geen kind gekregen om het vervolgens fulltime op het kinderdagverblijf te stallen.”
Lees verder onder de advertentie
Na een jaar moederen hikte ze aan tegen een burn-out. “Niemand aan wie ik het vertel begrijpt het. Nu zit ik de helft van de tijd in het buitenland, maak krankzinnig lange dagen en toch heb ik energie voor tien, terwijl het fulltime moederschap me destijds nekte. Dat had niets te maken met een gebrek aan liefde, maar alles met een gebrek aan intellectuele uitdaging. Hoeveel ik ook genoot van mijn dochter, ik had het gevoel dat de helft van mij stukje bij beetje afstierf.” Een paar dagen kinderopvang boden geen soelaas. “Ik wilde een baan op mijn niveau, en die bestaat niet parttime. Maar dan moest het wel onder de beste voorwaarden: onze dochter mocht niets tekortkomen. Niets aan liefde, persoonlijke aandacht én veiligheid.”
Nanny
De oplossing was snel gevonden: een nanny. Victoria’s dochter was bijna twee toen de eerste arriveerde. “Ze kwam uit de Filipijnen en bleek een schot in de roos. We hadden de mazzel dat we riant wonen; ze had een zelfstandige zolder bij ons in huis. Het kostte ons én haar dus geen privacy, maar ze was wel altijd beschikbaar.” Inmiddels zijn ze ‘bezig’ aan nanny nummer drie, die sinds twee jaar bij hen in huis woont. “We hebben tot nu toe alleen maar positieve ervaringen, maar met deze nanny is de klik zo goed, dat ik hoop dat ze bij ons kan blijven tot onze dochter oud genoeg is om veel alleen te zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Omdat ze niet anders gewend is, vindt haar dochter die ‘tweede moeder’ doodnormaal. Victoria: “Ze is er zelfs trots op, en spreekt als bijkomend voordeel vloeiend Engels. Sommige kinderen hebben ‘extra’ stiefouders; zij heeft een nanny die er altijd is.”
Omdat Victoria regelmatig dagenlang in het buitenland zit en Maarten ook veel werkt, neemt hun nanny ook taken voor haar rekening die normaal gesproken door ouders worden gedaan. “Zo hebben we haar vanaf het begin meegenomen naar tienminutengesprekken. Daardoor kan zij die ook voeren op momenten dat Maarten of ik écht niet aanwezig kunnen zijn. Ze organiseert ook verjaardagen en kinderpartijtjes, gaat met ons kind naar fysiotherapie en pianoles. Ze kent alle vriendinnetjes van mijn dochter, plus de ouders. Ik niet. Ook huisartsbezoeken mag ze voor haar rekening nemen als Maarten of ik er niet zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Twee dingen slaat Victoria nooit over: de ochtend- en avondkus. “Waar ik ook ben, we facetimen als ze wakker wordt en gaat slapen. Tussendoor spreken we elkaar ook elke dag nog een keer. Ik vind het van levensbelang dat ze weet hoeveel ik van haar hou.”
Een baan die je gelukkig maakt
Victoria is dolblij met deze constructie. “Sommige kinderen pendelen tussen gescheiden ouders. Of gaan elke dag naar de bso. Mijn dochter is altijd in haar eigen huis. Ja, ik mis weleens een schoolgesprek. Maar Maarten is daar meestal bij. Dankzij onze banen bieden we onze dochter óók een leven dat anders niet mogelijk was geweest én een goed voorbeeld. Dat je een baan moet kiezen die je gelukkig maakt. Dat laatste doe ik overigens niet alleen op werkvlak: drie keer per jaar gaan we uitgebreid op reis met z’n drieën, en daar komt niets of niemand tussen.”
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]