Marlous (38) heeft een hectische baan, een man, een kind… én migraine. Een druk bestaan dus, waarbij ze zware hoofdpijnaanvallen kan missen als kiespijn. Daar heeft haar migraine af en toe echter lak aan. Maar dit krijgt haar er niet onder. Ze probeert de aanvallen te ‘plannen’ om er zo meer grip op te krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Marlous is moeder van zoon Job (2,5) en werkt vier dagen per week als tekstredacteur bij een culinair tijdschrift. Voldoende rust, iets hartigs eten en een kop koffie drinken helpen.
Even rust nemen
“Ik weet wat ik moet doen. Het is belangrijk dat ik gewoon accepteer dat het even niet anders is en dat ik probeer wat rust te nemen. Dan gaat de migraine het snelst over. Omdat licht en geluid haar hoofdpijn verergeren, blijft ze tijdens een aanval het liefst binnen. “Ik ga niet liggen, dan wordt het erger. Als ik medicijnen inneem, ben ik zo’n twee uur uit de roulatie, daarna gaat het wel weer. Job gaat dan even naar mijn ouders en als mijn vriend thuis is, neemt hij de zorg voor zijn rekening. Het helpt me ook om iets hartigs of zouts te eten, zoals een cracker met kaas of een kop drinkbouillon. En ik heb het gevoel dat ik van koffie een positieve oppepper krijg.”
Lees verder onder de advertentie
Werkafspraken
“Mijn moeder heeft ook last van migraine. Zij was er vroeger vaak heel ziek van. Soms was ze dagenlang misselijk en dan lag ze op bed. Of ze lag in een bepaalde houding op de bank, dan moesten wij een beetje rustig doen. Gelukkig heb ik het meer onder controle.” Op haar werk heeft ze afspraken gemaakt. “Als ik ’s morgens wakker word met hoofdpijn, bel ik dat ik kom zodra de pijn is gezakt. Die tijd haal ik dan zoveel mogelijk in. Zo hoef ik me niet elke maand ziek te melden. Dat wederzijdse begrip en vertrouwen is fijn. Dan hoef ik me daarover niet te druk te maken.”
Lees verder onder de advertentie
Plannen, plannen, plannen
“Nu ik moeder ben, begrijp ik beter waarom mijn moeder het altijd tot het laatste moment probeerde vol te houden. Ze wilde ons er niet mee belasten. Ik probeer ook mijn omgeving niet tot last te zijn. Mijn migraine is hormoon gerelateerd, dus ik weet dat ik het vaak krijg als ik ongesteld word. Wat dat betreft kan ik het redelijk ‘plannen’. Ik slik m’n pil vaak een maand of twee door, zodat ik niet elke vier weken aan de beurt ben. Het is geen garantie dat de hoofdpijn dan wegblijft, maar meestal gaat het goed.” Als ik toch een aanval krijg, is het is belangrijk dat ik toegeef aan het feit dat ik migraine heb – hoe graag ik ook door wil gaan. Dus néém ik even die paar uur rust. Op die manier kan ik daarna weer sneller functioneren.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?