Soraya: ‘De islam is belangrijk voor mij, gelukkig gaf ze me alle ruimte voor mijn geloof’

16.10.2024 14:00

Soraya (18) is online redactie stagiaire bij Kek Mama. In dit avontuur probeert ze haar weg te vinden in het 9-tot-5-werkleven.

Het is best lastig om als kind ergens bij te horen, vooral in een wereld waar we allemaal anders zijn. Zo ben ik moslima en is het voor anderen niet vanzelfsprekend dat ik geen kerst vier, meedoe aan de Ramadan en vijf keer per dag bid.

Jezelf leren kennen

Als kind is het belangrijk om vriendjes en vriendinnetjes te hebben die je accepteren, omdat deze vriendschappen je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Daarom vinden de meeste kinderen verhuizen iets verschrikkelijks, net zoals ik. Toen ik op zesjarige leeftijd moest verhuizen naar een andere stad, was ik er helemaal niet blij mee. Ik wilde niet weg uit mijn vertrouwde omgeving, omdat ik me al op mijn gemak voelde bij mijn eigen vriendengroep. Maar na een tijdje wennen op mijn nieuwe basisschool, ben ik Rosalie tegengekomen.

Echte vriendschap

Rosalie en ik waren acht jaar oud toen we voor het eerst samen gingen spelen. We werden onafscheidelijk en konden niet zonder elkaar. We hadden zoveel plezier samen dat we zelfs niet meer naast elkaar mochten zitten op school vanwege ons gegiechel (oeps 😉). Ze zorgde ervoor dat ik altijd plezier had met haar en maakte ruimte voor mijn geloof. De islam is een belangrijk onderdeel van mijn leven en het was fijn dat Rosalie mij de ruimte gaf om mezelf te zijn en mijn geloof te ontdekken.

Lees ook – De dochter van Zara Goedemans mag niet uit logeren en moet verplicht mee naar de kerk

Slaapfeestje tijdens de Ramadan? Geen probleem

De band tussen mij en Rosalie werd zo sterk, dat ik zelfs tijdens de Ramadan bij haar ging logeren. Na een dagje shoppen gingen we lekker gamen en wachten tot ik mijn vasten kon verbreken. Ze vroeg mij weleens of ik dorst had, gewoon uit automatisme en we lachten er dan samen om. Maar verder? Ze begreep het helemaal. We respecteerden elkaars keuzes. Zij hoefde niet mee te vasten of mee te bidden en ik hoefde mijn gewoontes niet aan te passen. We vonden een balans waarin we allebei onszelf konden zijn.

Leef en laat leven

Eigenlijk denk ik dat de hele wereld wel wat kan leren van die slaapfeestjes met Rosalie. Als we allemaal gewoon een beetje meer ruimte voor elkaar maken, wordt het leven zo veel makkelijker en leuker. Als we elkaar gewoon in onze waarde laten, kan het leven echt zoveel simpeler zijn.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.