Brandweerman, juf, dokter of prinses: als je een kind vraagt wat-ie later wil worden, zijn dat zo’n beetje de antwoorden. Als het aan blogger Thao Thai ligt, stoppen we voortaan met die vraag. ‘Ballerina, tandarts of leraar zijn, is niet wie je bént. Het is een baan.’
Lees verder onder de advertentie
Dít kunnen we volgens haar beter vragen.
Tandarts, ballerina en juf
De 5-jarige dochter van Thao zat bij de tandarts toen ze voor het eerst de welbekende vraag kreeg: ‘Wat wil je later worden?’ Haar antwoord was duidelijk: tandarts. Maar dat is niet haar enige carrièrepad. “Ik wil ook ballerina worden. En babyjuf”, vertelde ze. Eenmaal thuis liet het meisje er geen gras over groeien en haalde meteen haar tandartsspeelgoed tevoorschijn. Thao herinnert zich deze fase in haar eigen kindertijd nog goed. “De eerste keer dat ik mijn juf zag, wist ik: later sta ik ook voor de klas. En toen ik een karikaturist aan het werk zag, heb ik de hele zomer getekend.”
Lees verder onder de advertentie
Geen identiteit, maar een baan
Het is dus niet verrassend dat Thao een echte jobhopper werd. Redacteur, barista, kinderoppas, bibliotheekmedewerker: ze kan het allemaal afvinken. “Ik denk dat mijn dochter behoefte heeft aan hetzelfde vooruitzicht: mogelijkheden”, schrijft de moeder. En dat zet Thao aan het denken: waarom vragen we kinderen zo graag wat ze later willen worden? “Alsof er een verband is tussen je identiteit en je beroep. Ballerina, tandarts of leraar zijn, is niet wie je bént. Het is een baan.”
Wat mensen volgens Thao beter aan kinderen kunnen vragen, is: ‘Wat wil je leren?’ of ‘Naar welke ervaringen kijk je uit?’ Ze hoopt haar dochter mee te geven dat ze in de toekomst genoeg mogelijkheden heeft. “Hopelijk vindt ze de veerkracht om opnieuw te beginnen, en verkeerde keuzes te maken, maar ook om te kiezen voor wat haar nieuwsgierig maakt. En als ze wel meteen haar droombaan vindt? Dan kan ik nog een hoop van haar leren.”
Bron: Scary MommyNog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.