Waar het vroeger heel normaal was om acht kinderen te hebben, ben je tegenwoordig een bijzondere verschijning met vier of meer. Blogger Caila Smith heeft een groot gezin en krijgt daar regelmatig opmerkingen over – en daar is ze helemaal klaar mee.
Lees verder onder de advertentie
Stomme vragen
Als moeder van vier jonge kinderen – twee tweelingen – krijgt Caila regelmatig opmerkingen. Vooral als ze in een praatje met andere moeders haar irritaties uit. ‘Want die zijn er, natuurlijk’, geeft Caila toe. ‘Met vier kinderen wordt het huishouden vaak verwaarloosd en zitten er handafdrukken op mijn muren. Ik heb het gevoel dat ik het niet altijd allemaal kan bolwerken. Maar als ik dat eerlijk toegeef, krijg ik stomme vragen als: ‘Dacht je dat het na jullie eerste, tweede of derde kind makkelijker zou gaan?’ Of: ‘Waarom nam je dan zoveel kinderen?’’
Caila is het zat. Volgens haar moet je als moeder van een groot gezin je twijfels kunnen uiten, net als wanneer je maar één of twee kinderen hebt. ‘Het is niet eerlijk dat je met een groot gezin veroordeeld wordt, alleen maar omdat onze gezinsgrootte niet past bij de norm of verwachting van iemand anders. Het voelt alsof ik mijn irritaties moet opkroppen omdat ‘het mijn keuze was om zoveel kinderen te hebben.’
Lees verder onder de advertentie
De struggles van elke moeder zijn relevant, vindt ze. ‘Of je nou één kind hebt die je gelukkig maakt, of dat je er vier of vijf hebt gekregen. Grote gezinnen zijn niet het probleem, maar het gebrek bij anderen aan inlevingsvermogen. Ik hou het meest van wat dan ook van mijn vier kinderen. En ik vertik het om me te gaan verontschuldigen voor mijn grote gezin.’
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.