Of het haar eigen kinderen zijn en zo niet, waarom ze geadopteerd heeft: deze – en meer – opmerkingen krijgt Rachel Garlinghouse wekelijks. En daar is ze helemaal klaar mee.
Lees verder onder de advertentie
Als Rachel vier keer per week een vraag van een vreemde krijgt over haar gezin, overdrijft ze niet. ‘Mensen vragen van alles: of ik de ‘echte’ moeder ben van mijn kinderen, waarom hun echte ouders ze hebben opgegeven voor adoptie, waar ze vandaan komen en of we nog gaan proberen een biologisch kind te krijgen’, somt ze op.
Lees verder onder de advertentie
Ze vindt de opmerkingen beledigend, ongepast en opdringerig. ‘Bovendien worden ze vaak gesteld in het bijzijn van mijn kinderen, die dus alles meekrijgen.’
Complimenten
Rachel en haar man waren vier jaar getrouwd toen bij haar een auto-immuunziekte werd vastgesteld, die een zwangerschap moeilijk en gevaarlijk zou maken. ‘Ik wist dus al meteen dat we zouden adopteren’, vertelt ze. ‘Meteen nadat we ons eerste kind in onze armen hadden gesloten, begonnen de vragen. En nu, 11 jaar en 4 kinderen later, krijgen we die nog steeds.’
Ze snapt dat ze bekijks trekt: ‘We hebben immers vier donkere kinderen. En we krijgen ook heus wel eens complimenten, maar die zijn soms ook problematisch – al zijn ze goedbedoeld. Bijvoorbeeld dat het zo knap is dat we adopteren en dat ik zorg voor het kind van iemand anders.’
Grens trekken
Wat haar het meest stoort, is de vraag of het háár kinderen zijn. ‘Nee, we delen niet hetzelfde DNA en nee, ik heb mijn kinderen niet gedragen. Maar het zijn absoluut onze kinderen. We zijn een hecht gezin bestaande uit twee ouders en kinderen die zielsveel van elkaar houden.’
Ze hoopt dat onbekenden die ze in het park, de supermarkt of op straat tegenkomt, voortaan nadenken voordat ze een vragenvuur op haar afwerpen. ‘Ik vind het prima om algemene adoptievragen te beantwoorden, maar trek een grens waar het persoonlijk wordt. Ik ga jou toch ook niet vragen om je gewicht, je inkomen en de details van je seksleven?’
Lees verder onder de advertentie
Nog meer persoonlijke verhalen lezen? Volg ons op Facebook.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.