‘Mijn man wil dat ik stop met roken, vóórdat we aan kinderen beginnen’

15.09.2024 19:28

Stoppen met roken is voor veel mensen een worsteling. Zo ook voor Sofie (30), maar haar man wil per se dat ze stopt met roken vóórdat ze aan kinderen beginnen.

“Ik rook al sinds mijn twintigste. Het begon gewoon als iets waar ik niet echt over nadacht. Sigaretje bij de koffie, sigaretje na het eten. Heerlijk. Totdat mijn man, Rens, tegen het lijf liep. Het was liefde op het eerste gezicht, maar er was één probleem. Rens vind roken vreselijk. Nu heeft hij het tot nu toe altijd getolereerd, hoewel hij niet onder stoelen of banken steekt dat hij het vreselijk vindt.

Stoppen met roken

Tot dit moment, we willen namelijk graag kinderen. Onze kinderwens is groot, zowel van mij als van Rens. Maar er is één ding: hij wil dat ik eerst stop met roken.

‘Anders beginnen we niet aan kinderen’, zegt ‘ie dan met zo’n serieuze blik. Ik wil net als hij heel graag een baby, maar stoppen met roken? Dat is net alsof iemand zegt: ‘Hé, zou je voor de lol even een marathon willen rennen?’ Dat gaat dus niet zomaar.

Lees ook: Zwangere vrouwen die roken hebben betere begeleiding nodig, volgens experts

Het stomme is, ik heb het geprobeerd. Echt waar. Ik heb nicotinepleisters geplakt, e-sigaretten uitgeprobeerd, zelfs die belachelijke mindfulness-ademhalingsoefeningen. Ik bedoel, ik zat daar, midden in de woonkamer, diep ademhalend alsof ik een yogagoeroe was. Maar het enige waar ik aan kon denken was: “Jezus, wat zou ik nu graag een sigaret opsteken.”

Dus nu zit ik hier, in een spagaat. Ik wil echt kinderen, begrijp me niet verkeerd. Maar toch denk ik ook: moet ik mijn laatste vrijheid, die heerlijke sigaret, opgeven voor slapeloze nachten en volle luiers? Tegelijkertijd denk ik: is dit niet gewoon mijn excuus om niet te hoeven stoppen? Want let’s face it, stoppen met roken is verschrikkelijk.

Enorme loser

Mijn man is trouwens heel lief, hoor. Hij zegt het niet alsof hij me niet wil pushen, maar hij zegt wel: ‘Schat, ik wil gewoon dat jij en de baby gezond zijn.’ En dan voel ik me weer zo’n enorme loser omdat ik niet gewoon kan stoppen. Alsof ik gefaald heb in iets basics. Ik bedoel, andere mensen stoppen toch ook? Waarom lukt het mij dan niet?

Bovendien, hij heeft natuurlijk gelijk. Roken is slecht voor de gezondheid, zeker als je zwanger wilt worden. En ik wil ook niet het risico nemen dat mijn toekomstige kind met problemen wordt geboren omdat ik die ene gewoonte niet kon loslaten. Maar toch, de gedachte dat ik nooit meer dat momentje voor mezelf heb. Even weg van de drukte, gewoon een sigaret en een kop koffie. Dat maakt me lichtelijk panisch.

Dus nu probeer ik te bepalen wat ik moet doen. Ik zit eraan te denken om hypnose te proberen, of misschien zo’n dure coach die me in een paar weken “rookvrij” gaat maken. Of misschien moet ik gewoon eerlijk zijn tegen mijn man en toegeven dat ik het nog even niet zie zitten. Alleen klinkt dat alsof ik een slechte partner ben. Of een slechte moeder, zelfs voordat ik überhaupt kinderen heb.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.