Marloes: ‘Waarom lukt het andere moeders wel om 2 jaar te borstvoeding te geven en kost het mij zoveel moeite?’

03.10.2024 21:00
moeder borstvoeding geven Foto: Getty images

Borstvoeding geven: het is het mooiste wat er is. Maar als je weer aan het werk gaat na je verlof is het ook best een uitdaging, vindt redacteur Marloes. Gesleep moet koeltassen in de trein, kolftijd opeisen op je werk en genoeg ontspannen zijn, zodat de melk überhaupt uit je borst komt. Hoe weet je wanneer je klaar bent om te stoppen met borstvoeding geven?

Er zijn moeders die zonder klagen hun kind twee of drie jaar borstvoeding geven, er zijn moeders die na hun verlof stoppen met borstvoeding en het mooi geweest vinden en er zijn twijfelmoeders zoals ik, die er ergens tussenin zitten.

Ik had mezelf als doel gesteld om zes maanden borstvoeding te geven. Nu ik bijna daar ben, twijfel ik of ik wel “al” wil stoppen. Dat is mijn grote vraag de afgelopen tijd: hoe weet je of je klaar bent om te stoppen met borstvoeding en wil ik stoppen vanwege de juiste reden? Het is net herfst geworden, dus snotter-verkoud-griep-seizoen is begonnen. Is dit nu een handig moment om te gaan stoppen?

Borstvoeding helpt bij zieke baby

“Je moedermelk bevat antistoffen, witte bloedcellen, stamcellen en beschermende enzymen die infecties bestrijden en helpen bij genezing”, lees ik op de website van borstvoedingorganisatie La Leche League. Borstvoeding kan je baby dus erg helpen om beter te worden en te troosten. Dus misschien toch even het griepseizoen doorzetten en daarna stoppen?

Plannen, plannen, plannen

Eerlijk is eerlijk: ik vind kolven op werk best een uitdaging. Ik heb drie uur reistijd op een dag. Ik ga met de trein naar mijn werk gewapend met koeltas met koelelementen en dat is best een gesjouw. Ook moet ik de kolfmomenten goed plannen op de werkdag. Als ik te laat vertrek ben ik niet op tijd voor de avondvoeding van 18:00 uur (mijn baby is vijf maanden) en dat geeft best stress. Wat als ik flinke vertraging heb met de trein en niet op tijd thuis ben?

Kolfspullen schoonmaken

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het schoonmaken van de kolfspullen iedere dag. Wat een werk! De eerste paar keer doe je dit nog met een speciale borstel met warm water en sop. Inmiddels is het tussendoor snel even afspoelen onder de kraan en ’s avonds hup meteen de vaatwasser in.

Afvallen door borstvoeding geven

Maar is stoppen omdat ik het veel gedoe vind mijn enige reden? Nee. Ik heb het geluk dat ik niet snel aan kom en snel mijn zwangerschapskilo’s weer kwijt ben. Door borstvoeding geven val je vaak af. En in mijn geval flink ook. Het geven van borstvoeding kost je lichaam namelijk veel energie. Je moet 500 calorieën extra eten op een dag en je moet 750 ml extra drinken op een dag.

Door alle drukte vergeet ik vaak te eten. Ik ben blij als ik een gezond ontbijt, lunch en avondeten naar binnenkrijg, maar die tussendoortjes en extra drinken: hoe dan? Een krakende cracker met hüttenkäse gaan eten tijdens een meeting op kantoor? De Ella’s kitchen van mijn peuter en baby opeten als ik met ze in de speeltuin ben? Door alle drukte vergeet ik regelmatig te eten en hierdoor ben ik aan het eind van de dag vaak hangry en vermoeid.

Mom guilt over stoppen met borstvoeding

En dan spookt er ook nog een stemmetje door mijn hoofd, die me wijst op dat borstvoeding wel echt héél goed is voor je baby. Waarom lukt het andere moeder wel om twee jaar te voeden en kost het mij zoveel moeite? Is het niet gewoon een kwestie van doorzetten? Of loop ik mezelf dan voorbij? En wil ik zelf langer voeden of vergelijk ik mezelf te veel met anderen?

Intiem momentje

Maar toch, ondanks al deze bezwaren vind ik borstvoeding geven ook zo mooi en puur. Als ik in de stilte van de nacht in bed zit en mijn baby aan mijn borst drinkt dan denk ik: wat zit ik nou te zeiken? Dit is toch het mooiste wat er is? Ik ben ontzettend blij dat ik mijn baby dit kan geven en ik vind het zo knap dat mijn lichaam dit kan. Dat de natuur dit zo heeft bedacht. Dat ik mijn eigen kind kan voeden, goede stoffen kan mee geven en ik geniet enorm van dit intieme momentje tussen ons.

En zo ga ik heen en weer tussen mijn eigen gedachten, schuldgevoel en rationele argumenten. Als ik vergeten ben mijn kolf op te laden en een schietgebedje op werk moet doen dat hij het volhoudt, denk ik: “Ik ga stoppen! Ben er helemaal klaar mee. Zes maanden voeden is meer dan genoeg.” En de volgende dag denk ik weer: “Ik ga door. Het wordt steeds makkelijker, het is even doorzetten, maar ik wil dit doen voor mijn baby. Ik bekijk het per maand.”

Dat laatste is in mijn geval vaak het beste. Mezelf een tijdslimiet geven en het dan weer herevalueren. Zo kunnen mijn drukke gedachten even kalmeren en kan ik beter voelen wat ik nou zelf echt wil. Los van mijn baby, los van maatschappelijke verwachtingen, los van mijn werk. To be continued.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.