Susan ging beleggen: ‘Niet ik, maar ons geld werkt op dit moment keihard voor ons’

beleggen Susan geld werkt nu voor ons Beeld: Getty Images
Mariette Middelbeek
Mariette Middelbeek
Leestijd: 3 minuten

Als je wel wat minder zou willen werken maar niet minder wil verdienen, moet je een beetje slim investeren. Daar weet moeder Susan (40) alles van.

Lees verder onder de advertentie

Susan (40), woont samen met Bertine, twee kinderen van 12 en 6.

“‘Dit is het moment, Suus’, zei Bertine vorig jaar. ‘We moeten nu beginnen.’ Toen het woord beleggen viel, dacht ik eerst dat ze gek was geworden. De wereld stond in brand, we zaten in een lockdown en aangezien ik in de reclamesector werkte, was ik bang voor de klappen. De ene na de andere opdracht werd geannuleerd, bedrijven zaten boven op hun budgetten. Zonder corona had ik een drukke baan en veel stress, maar wel tegen een riant salaris.

Lees verder onder de advertentie

Ondertussen voelde ik me vaak uitgeblust en waren de dagen dat ik thuiskwam als onze jongste al sliep, in de meerderheid. Bertine werkt ook veel, en daarnaast kwamen het huishouden en de zorg voor de kinderen haar neer. De balans was zoek en dat was ook merkbaar tussen ons. Vaak waren we prikkelbaar naar elkaar toe, allebei ontevreden over het gedrag van de ander en de niet kloppende verdeling.
 

Lees ook
‘Mijn man weet niets over mijn geheime escortverleden en het geld dat ik ermee verdiend heb’ >

 

Lees verder onder de advertentie

Investeren

Met onze spaarrekening ging het wel prima. We hadden meer dan 80.000 euro, waar we amper rente over kregen. Bertine had zich erin verdiept en door corona waren veel aandelenkoersen gezakt. Maar, zo zeiden analisten, doordat de overheid brede steunpakketten uitgaf, zouden bedrijven niet massaal omvallen. Na de lockdown zouden de koersen mogelijk stijgen. Wie nu durfde te investeren, zou dan best eens de vruchten kunnen plukken.

Lees verder onder de advertentie

Ik werd steeds enthousiaster. Ik las boeken en websites over beleggen, luisterde podcasts en belde naar adviesbureaus. Beleggen is gebaseerd op cijfers, maar het is geen exacte wetenschap. En dus hoorde ik ook tegengestelde meningen, maar langzaamaan begon ik mijn eigen visie te krijgen. Avond aan avond hadden Bertine en ik het erover en zo ontwikkelden we ons eigen plan, dat na een paar weken klaar was.

“Met trillende vingers schreef ik 60.000 euro over naar de beleggingsrekening.”

Met trillende vingers schreef ik 60.000 euro over naar de beleggingsrekening en daarvan kocht ik aandelen van acht bedrijven, geselecteerd door specialisten van de beleggingsbank. Vanaf dat moment was ik verslaafd aan de app van de bank, ik keek elke tien minuten hoe het met ons geld ging. In het begin kreeg ik hartaanvallen als er rode cijfers stonden, maar inmiddels weet ik dat je het over de lange termijn moet bekijken.
 

Balans

We zijn nu bijna een jaar verder en hebben al 10.000 euro verdiend, en meer als je de winst meerekent die we nog niet hebben gecasht door verkoop. Elke maand storten we 1000 euro bij. Het geld dat we verdienen door hogere koersen investeren we ook weer in aandelen en zo bouwen we verder. Elke dag ben ik ermee bezig. Ik hou de koersen bij, koop en verkoop als het nodig is en houd mijn kennis up-to-date.

Lees verder onder de advertentie

Een paar maanden geleden bleek dat mijn werkgever klappen heeft gehad van corona en dat er mensen uit moesten. Ik bood aan mijn baan te halveren naar zestien uur, wat met gejuich werd begroet. Zij blij, ik blij. De balans bij ons thuis is nu veel beter. Niet ik, maar ons geld werkt op dit moment keihard voor ons.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 14-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.

Meest bekeken