Wacht jij ook weleens te lang met het verwisselen van je tampon? Niet zo heel gek, maar toch kan het gevaarlijk zijn: het kan de tamponziekte (Toxic Shock Syndrome) veroorzaken. Wij vertellen je er meer over.
Lees verder onder de advertentie
De tamponziekte is een zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze ontstaat als je je tampon te lang laat zitten, maar ook door bijvoorbeeld:
Het gebruik van anticonceptiemiddelen, zoals condooms
Een geïnfecteerde wond
Een chirurgische wond of een brandwond
Artritis
Een beenmergontsteking
Gelukkig komt het Toxic Shock Syndrome tegenwoordig nog maar zelden voor: het treft in het algemeen vrouwen tussen de 15 en 25 jaar.
Symptomen
Je herkent de tamponziekte aan verschillende symptomen (of een combinatie hiervan):
Koorts (39/40 graden Celsius)
Hoofdpijn
Roodheid over het hele lichaam en rode ogen
Diarree
Keelpijn
Spierpijn
Overgeven
Extreme vermoeidheid
Duizeligheid
Flauwvallen
Extreme bloeddrukdaling (shock)
Na ongeveer zeven dagen gaat je huid schilferen, kunnen je organen beschadigen en kan je in het ergste geval in shock raken. Het is dus belangrijk dat je direct contact opneemt met de huisarts zodra je denkt dat je de tamponziekte hebt.
Het Toxic Shock Syndrome moet zo snel mogelijk worden behandeld met antibiotica. Gelukkig herstellen de meeste mensen volledig als er op tijd wordt ingegrepen, maar bij ernstige klachten word je opgenomen in het ziekenhuis.
Wat kun je zelf doen om de tamponziekte te voorkomen?
Verwissel je tampon elke 2 tot 4 uur
Was je handen voor en na het inbrengen of verwijderen van je tampon
Wissel het gebruik van een tampon af met maandverband
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.