Fulltime thuisblijfmoeder zijn klinkt als een droom, tot je huis langzaam verandert in een gratis kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
Fifty-fifty
Zeynep (36): “Thuisblijfmoeder zijn is de zwaarste baan die ik ooit heb gehad. Ik koos er bewust voor, toen mijn zoon zes jaar geleden werd geboren. Hij is enig kind, dus vond ik het belangrijk dat hij met andere kinderen speelde. Vanaf de peuterspeelzaal had ik bijna dagelijks kinderen over de vloer. Prima, met een broertje of zusje was de situatie hetzelfde geweest, vond ik.
Lees verder onder de advertentie
Dat bij mij thuis alles mocht en iedereen altijd welkom was, ging al snel rond als een lopend vuurtje. Voor ik het wist werd ik een soort gratis opvang, waar het zeven dagen per week zoete inval was. Ik kwam nauwelijks nog aan mijn eigen planning toe.
Toen ik een halfjaar geleden ziek werd en ouders van vriendjes vroeg míjn kind eens op te vangen, kreeg ik vaker nee dan ja. Toen besloot ik: afspraakjes mogen de helft van de tijd bij mij, de andere helft van de week elders. Het is een verademing. Vaak wil mijn zoon helemaal niet naar andere kinderen. Dan kijken we een film samen of rommelen gewoon een beetje naast elkaar. Het terugschroeven van afspraakjes heeft voor ons allebeí rust gebracht.”
Sandy (35): “Uit volle overtuiging koos ik voor het fulltime moederschap, zeven jaar geleden. Maar ik kreeg een postnatale depressie, raakte opnieuw zwanger voordat die over was, en bracht drie jaar doodongelukkig door. Niet alleen vanwege mijn mentale gesteldheid; mijn opeens best kleine wereldje viel me ook enorm tegen. Ik hield van mijn kinderen, maar miste mijn werk. De plek voor mezelf en de intellectuele uitdaging.
Lees verder onder de advertentie
Sinds drie jaar werk ik fulltime, gaan mijn kinderen vier dagen per week naar de opvang en ben ik mijn oude, gelukkige zelf weer.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag