In de kraamweek leef je in een bubbel van slaapgebrek, emoties en babygeur. Maar terwijl Elise nog probeerde te wennen aan haar nieuwe leven als moeder, kreeg ze een onverwachte reality check: een Tikkie voor beschuit met muisjes.
Lees verder onder de advertentie
“Het was dag vier na de bevalling. Ik zat in een waas van hormonen, lekkende borsten en slaaptekort. Mijn telefoon pingde: een appje van een vriendin die vroeg hoe het met me ging. Superlief. Tussen het typen door probeerde ik met één hand mijn baby aan te leggen en met de andere een slok lauwe thee te nemen. In mijn chaotische brein schoot ineens te binnen dat ik helemaal geen beschuit met muisjes had.
Lees verder onder de advertentie
Beschuit met muisjes vergeten
‘Haha, ik ben gewoon beschuit met muisjes vergeten te kopen,’ appte ik haar. ‘Wat voor kraamvrouw ben ik nou?’ Ze reageerde met een lachende emoji en een ‘Ach joh, logisch toch!’. Ik dacht er verder niet meer over na.
De volgende dag stond ze ineens voor de deur. Mét een rol beschuit en een pak met blauw-witte muisjes. ‘Speciaal voor jou!’ zei ze vrolijk, terwijl ze een dikke knuffel gaf. Ik was natuurlijk (met alle rond gierende hormonen) ontroerd. Wat een lieve verrassing, dacht ik.
Ze bleef even zitten, bewonderde mijn baby en dronk een kopje thee. We kletsten wat over de bevalling, de eerste nachten en hoe ik me voelde. Na een halfuurtje vertrok ze weer, met de belofte dat ze snel nog eens zou langskomen. Ik voelde me echt even gesteund. Tot die avond.
Ping! Een betaalverzoek van €3,75
Ik lag uitgeput op de bank toen mijn telefoon een melding gaf. Een Tikkie. Van haar. ‘Beschuit + muisjes 😉’ stond erbij. Kosten? €3,75. Ik staarde naar het scherm, niet zeker of ik het goed zag. Dit moest een grap zijn, toch? Maar nee, ze bedoelde het serieus. Ik voelde een ongemakkelijke kriebel in mijn buik. Had ik hierom gevraagd? Niet echt. Had ze het aangeboden? Ja. En nu moest ik ervoor betalen?
Lees verder onder de advertentie
Ik wist even niet wat ik moest doen. Zou ik haar appen? Lachen en vragen of ze een geintje maakte? Maar ik vermoede wel dat ze het bloedserieus bedoelde, dus dan zou ik haar beledigen. Misschien had ze het gewoon niet breed?
Uiteindelijk betaalde ik het Tikkie. Maar sindsdien voelt het anders en is ze niet meer langsgekomen op de thee. En de volgende keer dat iemand spontaan iets meeneemt, zal ik vragen: ‘Is dat een cadeau voor mij?’”
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Soms krijg je een Tikkie waar je even van moet knipperen. Niet vanwege het bedrag, maar vanwege de brutaliteit. Van 2,75 euro voor een kopje thee tot de benzinekosten van een lift die je niet wilde — dit zijn de Tikkies die je niet zag aankomen.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.