Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Willem Bisseling is schrijver van het boek Vader op komst: wat je als moderne vader kunt verwachten (en doen!). Hij is verloofd met Ezra en vader van Bente (3) en Doris (0).
Veel vrouwen zijn nerveus over hun eerste zwangerschap. Logisch ook. Er groeit ineens een nieuw leven in hun lichaam en er staat hen nogal wat te wachten, zonder dat ze precies weten wat. En ze kunnen er wel van alles over lezen, of zich laten informeren door vriendinnen die hen voor zijn gegaan, maar hoe het echt zal gaan lopen, zo’n bevalling, daar moet ze te zijner tijd maar achter komen.
Daarnaast is er nog een specifieke groep mensen die nerveus is voor de zwangerschap en alles wat erbij komt kijken. Een groep die alleen maar van de zijlijn kan toezien wat er gebeurt en eigenlijk geen benul heeft van wat die kan verwachten. Ik behoor tot die groep: de aanstaande vaders.
Toen mijn geliefde zwanger raakte maakte zich een mix van mij meester die het meeste standhield tussen existentiële euforie en pure doodsangst. Oh wat was ik blij dat ik een kind ging krijgen met de liefste en mooiste vrouw van de wereld. En oh wat was ik bang voor alles wat er mis kon gaan. Een ding was duidelijk: ik zou alle afspraken meegaan naar de verloskundige. Die zou ons immers alles vertellen over de wereld waar wij ons de komende maanden in zouden onderdompelen.
Lees ook
Deze mannen hadden het vaderschap iets eh, ‘anders’ voorgesteld >
Van ‘ons’ bleek tot mijn verbazing niet zoveel sprake. Mensen die me kennen zullen mij een makkelijke prater vinden. Ik ben niet per se slecht in smalltalk en lul zelfs tegen een lantaarnpaal als ik denk dat daar een gesprek te halen is. Bij de verloskundige veranderde ik ineens in een nietszeggend muurbloempje. Er leek gewoonweg niet zoveel plek voor mijn bijdrage. Ach, het was ook een nieuwe situatie, ik had gezonde spanning, volgende keer beter.
Al gauw werd me echter duidelijk dat ik niet per se mee hoefde de volgende keer, bij de ‘eenvoudige controles’. En de keren daarop was mijn aanwezigheid ook niet strikt noodzakelijk. Mijn vriendin en de verloskundige vormden een team dat het ook wel samen af kon. Ik snapte dat wel: het ging om haar en de baby. Hoezo zat daar nu ineens mijn ego in de weg? Toch was het iets anders. Ik bedacht me: als je de aanstaande partner in het begin (goedbedoeld en/of onbewust) weghoudt, wat zegt dat dan over onze geëmancipeerde maatschappij?
Ik ging niet altijd mee, maar forceerde me toch in een aantal afspraken en veroverde langzaamaan een plekje in het geheime verbond tussen mijn vriendin en de verloskundige. Op de vraag waarom ik zo buitengewoon veel interesse toonde kon ik niet veel anders zeggen dan dat ook veel aanstaande vaders een verloskundige nodig hebben: om verlost te worden van de onzekerheden en angsten van het aanstaande ouderschap.
Waar loop je tijdens (en vlak na) de zwangerschap allemaal tegenaan? Wat is een bevalplan precies en wat moet je allemaal kopen bijvoorbeeld? ‘Vader op komst’ van Willem Bisseling staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen speciaal voor aanstaande vaders. De meeste informatie is nog altijd vrijwel uitsluitend op de moeder gericht. Dit boek is er uitdrukkelijk voor de vaders die goed geïnformeerd willen zijn tijdens die eerste periode. Benieuwd? Bestel het boek hier.