Anne (37) uit Rotterdam twijfelt al weken: moet ze haar vader uitnodigen voor oud en nieuw bij haar schoonouders? Haar broer heeft de knoop doorgehakt en hem niet uitgenodigd. “Het idee dat mijn vader alleen thuis zit om middernacht breekt mijn hart”, vertelt ze. Toch is het niet zo simpel: haar vader en haar schoonfamilie kunnen niet bepaald door één deur.
Lees verder onder de advertentie
“Het lijkt zo’n simpele vraag: nodig je je vader uit voor oud en nieuw of niet? Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe ingewikkelder het wordt.
Mijn vader, Theo, is een lieve man, maar niet de makkelijkste. Hij zegt wat hij denkt, ongezouten. En soms, nee vaak, valt dat niet goed. Vooral bij mijn schoonouders. Mijn schoonmoeder, bijvoorbeeld, is best gevoelig. Als mijn vader begint over ‘dat gezeur over gezonde hapjes’ of ‘hoe duur alles is tegenwoordig’, dan zie ik haar gezicht al vertrekken. En ergens begrijp ik dat ook wel.
Nu heb ik ook een broer, maar die trekt altijd zijn eigen plan. Dat betekent in dit geval: hij nodigt onze vader gewoon niet uit. ‘Daar begin ik niet aan’, zei hij toen ik ernaar vroeg. Hij viert oud en nieuw gezellig met vrienden en vindt dat papa zelf maar een plan moet maken. Zelf kan ik het alleen niet zo gemakkelijk loslaten. Het idee dat mijn vader alleen op de bank zit, misschien met een oliebol en het aftelmoment op tv, maakt me verdrietig. Hij doet altijd alsof het hem niets uitmaakt, maar ik weet beter. Hij heeft ons, zijn kinderen, en verder niet veel mensen om zich heen.
Lees verder onder de advertentie
Nodig ik hem uit?
Dus ja, de vraag blijft: nodig ik hem uit? Mijn schoonouders vieren oud en nieuw altijd groots. Hapjes, drankjes, een berg vuurwerk – de hele buurt komt langs om twaalf uur. Het is gezellig, maar ik denk ook een beetje overweldigend voor mijn vader. Hij voelt zich niet op zijn gemak in zo’n drukke groep en gaat dan juist botte of gekke opmerkingen maken. Ik ben bang dat ik dan vervolgens de hele avond bezig bent met het gladstrijken van de sfeer.
Lees verder onder de advertentie
Mijn man vindt het ook lastig. Hij heeft beloofd dat we dit jaar oud en nieuw bij zijn ouders vieren, omdat we het vorig jaar al met mijn vader vierde. Dus ik snap ook wel dat we er niet onderuit komen. Op zich vindt mijn man het goed als ik, mijn vader uitnodig, maar hij staat niet echt te springen. Niet omdat hij hem niet mag, maar omdat hij het gedoe wil vermijden.
Bespreken met schoonouders
Ik heb overwogen om het met mijn schoonouders te bespreken, maar zelfs dat voelt ongemakkelijk. Het is hún huis, hun feestje. Kan ik zomaar vragen of ik mijn vader mag meenemen, terwijl ik weet dat zij daar niet echt op zitten te wachten?
Lees verder onder de advertentie
En zo blijf ik maar piekeren, want als ik aan mijn vader vraag wat hij zelf wilt, zegt hij: ‘Doe maar wat voor jou het beste is, maak je om mij geen zorgen.’ Maar dat doe ik toch…”
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.