Tijdens je zwangerschap heb je meestal meer vaginale afscheiding. Hoe komt dit en waar moet je alert op zijn? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Als je zwanger bent, gebeurt er van alles met je lichaam. Zo verandert bijvoorbeeld je huid en is er sprake van meer doorbloeding. Dat laatste is ook het geval in je bekken en vagina, met extra afscheiding tot gevolg.
Lees verder onder de advertentie
Kan het kwaad?
Nee, het is hooguit misschien niet prettig. Misschien wil je het ‘oplossen’ door inlegkruisjes te gebruiken, maar dat is niet verstandig. De boel daar beneden kan dan gaan broeien en dat zou kunnen leiden tot infecties (waar je tijdens je zwangerschap al extra vatbaar voor bent). Dat is het laatste dat je wil, want een infectie kan kan onder meer spruw veroorzaken bij je baby.
Als je afscheiding niet vies ruikt, is er niets aan de hand. Vind je het vervelend, kies dan voor katoenen ondergoed dat niet te strak zit en verwissel dat wat vaker op een dag.
Wees wel alert als je één van de volgende dingen merkt:
Lees verder onder de advertentie
Als je afscheiding helder van kleur is, zoet ruikt en misschien wat witte vlokjes heeft. Dat betekent dat je vruchtwater verliest: neem in dat geval contact op met je verloskundige
Is je afscheiding geel of groen van kleur of lijkt hij qua structuur op yoghurt? Bel dan je huisarts, want dat kan wijzen op een infectie. Doe dit ook als je jeuk, pijn of andere vaginale klachten hebt.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.