Van zorgverzekering tot benzine: dit wordt duurder in 2018

duurder-in-2018
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

De derde dinsdag in september 2017 was een bijzondere Prinsjesdag: een demissionair kabinet, nog geen nieuw regeerakkoord en toch nieuwe maatregelen. Wij zetten op een rij wat duurder wordt in 2018.

Lees verder onder de advertentie

Tanken

De accijnzen op benzine en diesel worden vanaf 1 januari opnieuw hoger. Benzine stijgt met 0,648 cent, diesel met 0,389 cent en LPG met 0,270 cent. Gelukkig geen angstaanjagende prijsstijging: gemiddeld reken je 5 euro per jaar meer af bij het tankstation. 

Lees verder onder de advertentie

 

Sigaretten

Ook de accijnzen op tabak worden verhoogd. Zo wordt een pakje van twintig sigaretten 18 cent duurder (accijns + btw) en ben je voor een pakje shag van 40 gram 36 cent (accijns + btw) meer kwijt.

Lees verder onder de advertentie

 

Premie zorgverzekeringen

In het nieuwe jaar stijgen de meeste zorgpremies. Een overzicht van de vier grootste verzekeraars: Zilveren Kruis doet 2 euro bovenop de huidige premie en komt uit op 119,45 euro, CZ verhoogt met 3,40 naar 116,25, bij VGZ stijgt de premie met 3,25 euro naar 116,20 en Menzis houdt het maandbedrag gelijk op 119 euro.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Mama geld-enquête: één op de tien moeders liegt wel eens over geld >

 

Hypotheek

Waar je voorheen nog een maximale lening van 101 procent van de waarde van je woning kon afsluiten, wordt dit in 2018 verlaagd naar 100 procent. Dit betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en financieringskosten te betalen.

Lees verder onder de advertentie

 

Te hard rijden

Rij je te hard, dan moet je in het nieuwe jaar meer dokken. De stijging komt uit op 1 euro tot meer dan 35 euro per kilometer (afhankelijk van de gereden snelheid) maar vooral de boetes buiten de bebouwde kom worden hoger. Wie op dit moment buiten de bebouwde kom bijvoorbeeld 30 km/h te hard rijdt, riskeert een boete van 275 euro. In 2018 gaat dat 312 euro kosten. 

Lees verder onder de advertentie

 

Energierekening

Volgend jaar wordt de energierekening per gezin gemiddeld 70 euro hoger. Deze stijging wordt veroorzaakt door de ‘Opslag Duurzame Energie’ (een extra belasting die elke energieafnemer moet betalen) en de verhoogde energiebelasting door het kabinet.

 

Verhoging van het lage btw-tarief

Wat je ongetwijfeld flink gaat voelen in je portemonnee: de verhoging van het lage btw-tarief (6 procent) naar 9 procent. De verandering gaat pas in 2019 in, maar toch goed om nu al op de hoogte te zijn. Zo worden niet alleen je dagelijkse boodschappen duurder, ook een dagje uit of een bezoek aan de kapper gaat je meer kosten. RTL Nieuws heeft een paar handige berekeningen gemaakt: 

  • Boodschappen
    Een doorsnee gezin van twee ouders, een kind van 10 en een kind van 4 jaar is volgens het Nibud nu zo’n 20,84 euro per dag kwijt aan voeding. Straks zal dat 21,43 euro zijn. Het is ‘slechts’ 59 cent meer per dag, maar op jaarbasis praten we wel over 215 euro aan extra kosten.
  • Dagje uit
    Een bezoekje aan de Efteling voor vier volwassenen (opa, oma, vader, moeder) en twee kinderen (10 en 4 jaar) kost je nu inclusief parkeren 247 euro. Als de verhoging van de btw in 2019 is ingevoerd – en de entreeprijzen gelijk blijven – betaal je 7 euro meer.
  • Kapper
    Nederlanders gaan gemiddeld zo’n acht keer per jaar naar de kapper. De prijs die we daar per bezoek voor betalen is gemiddeld 25 euro. Per jaar zijn we nu dus zo’n 200 euro per persoon kwijt. Na de verhoging is dat bijna 6 euro per jaar meer. Voor een gezin met vier personen betekent dat een stijging van de kosten met 24 euro.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken