Marit begrijpt niet dat haar man geen vasectomie wil: ‘Het is maar een knipje’

29.08.2024 17:00
knipje Beeld: Unsplash

Marit (41) heeft drie prachtige kinderen, en daarmee is haar kinderwens vervuld. Dat weet ze zeker. Toch is er één ding waar ze maar niet uitkomt met haar man.

Want hoewel ze absoluut geen vierde kindje willen, weigert hij die ene simpele ingreep te ondergaan. En dus blijft anticonceptie een hoofdpijndossier. “Waarom is dat toch zo moeilijk voor mannen?” vraagt Marit zich af.

Daar botsen we

Weet je, ik dacht dat we het ideaalplaatje hadden. Drie gezonde, vrolijke kids, een fijne man en een huis vol gezelligheid. Mijn kinderwens is meer dan vervuld, en we zijn het er roerend over eens: ons gezin is compleet. Toch ligt er één onderwerp steevast op tafel tijdens de late avonduurtjes als de kinderen eindelijk in bed liggen. Dat ene, oh zo simpele gesprek over wie van ons definitief de boel laat afsluiten. En ja, daar botsen we. Want hoewel mijn man en ik geen vierde kind willen, weigert hij die ene ingreep te ondergaan.

Geen gouden optie

Anticonceptie is voor mij altijd een gedoe geweest. Ik heb van alles geprobeerd – de pil, een hormoonspiraal, zelfs dat rare hormoonstaafje in mijn arm. Elke keer hoopte ik op die gouden oplossing, maar het enige wat ik kreeg, was ellende. Misselijk, chagrijnig, hoofdpijn… Op een gegeven moment was ik er gewoon klaar mee. Dan maar overstappen op een koperspiraal, dacht ik. Want die zou zonder al die hormonen toch beter moeten zijn? Maar nee, mijn lijf dacht daar anders over. Bloedingen waar geen eind aan kwam. Geen gouden optie dus.

Maar weet je wat dat wél zou zijn? Een klein knipje in het zaakje van mijn man. Zo gepiept, geen rompslomp meer met anticonceptie, geen stress als ik een keer een dag overtijd ben of rare cyclussen. Eindelijk rust.

Alleen is er één probleem: meneer wil niet.

Toch wel heel definitief

Toen ik aan mijn man voorstelde om een vasectomie te overwegen, dacht ik dat hij er wel voor open zou staan. Ik bedoel, het is een kleine ingreep, en je bent meteen van alle zorgen af. Maar zijn reactie? “Dat is toch wel heel definitief, Marit.” Definitief, ja. Maar we willen toch geen kinderen meer? Wat is dan het probleem?

Dit is inmiddels een terugkerende discussie in ons huis. Ik probeer hem gerust te stellen. “Het is maar een klein knipje,” zeg ik dan. “Het stelt echt niks voor, en alles werkt nog precies hetzelfde!” Maar hij schudt zijn hoofd en mompelt iets over dat hij het “een eng idee” vindt en “een stukje mannelijkheid” kwijtraakt. En daar moet ik dan maar genoegen mee nemen?

Mannen hebben echt geen idee

Als ik erover praat met vriendinnen, herken ik meteen die blik in hun ogen. Ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Hun mannen willen absoluut geen kinderen meer, maar als het op een vasectomie aankomt, haken ze af. “Hij zegt dat hij zich er niet prettig bij voelt,” klaagt een van mijn vriendinnen dan. “Alsof ik me wél prettig voel bij die spiraal waar ik constant last van heb!” En zo kibbelen we er wat op los, terwijl de mannen ondertussen doen alsof het probleem vanzelf oplost.

En dan denk ik: mannen hebben echt geen idee. Bang voor pijn? Laat me niet lachen. Bevallen is honderd keer zo erg. En dat ‘verlies van mannelijkheid’? Kom op, alles werkt nog hetzelfde. Niks wat een beetje anders voelt, behalve de opluchting dat je zonder zorgen kunt vrijen.

Snap jij het?

Ondertussen zitten wij vrouwen met de rompslomp. Cyclusplanningen, condooms alsof we pubers zijn, of – nog erger – steeds die angst om onverwacht weer zwanger te raken. Wanneer ik het voor de honderdste keer probeer aan te kaarten, zegt mijn man dat hij er nog eens over na wil denken. “Maar hoe lang nog?” vraag ik me af. Want dit blijft een onderwerp waar we samen mee moeten dealen.

Snap jij het? Want ik echt niet.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.