Veel kinderen met snotneus geweigerd op school en opvang

Illustratie bij: Veel kinderen met snotneus geweigerd op school en opvang
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Kinderen met chronische verkoudheidsklachten mogen gewoon naar school. Maar in praktijk blijkt dat veel scholen en opvangcentra de snotterende kleintjes weigeren uit angst voor corona. Dat maakt ouders boos.

Lees verder onder de advertentie

Kinderen met verkoudheidsklachten moeten thuisblijven. Maar als ze daardoor minimaal een week school of opvang missen, kunnen ouders om een coronatest vragen.

Volgens het RIVM moeten ouders dan in gesprek gaan met de kinderopvang of de school en aangeven dat het om bekende, chronische verkoudheidsklachten bij hun kind gaat. In dat geval moeten kinderen gewoon naar school kunnen.

Lees verder onder de advertentie


Weinig testen

In werkelijkheid worden kinderen onder de twaalf jaar amper getest. Bij een coronatest wordt een wattenstaafje diep in de neus en keel gebracht en dat is voor kinderen ingrijpend. Ook is soms overduidelijk dat een coronatest niet nodig is, gezien de klachten van het kind. Huisartsen geven de ouders vaak geen briefje mee en GGD’s hebben het te druk, waardoor veel ouders zich ongehoord voelen.

Lees verder onder de advertentie


Lees ook:
Dít moet je weten over het coronavirus bij kinderen >


Ouderorganisatie Boink krijgt veel klachten binnen van ouders. Het zou gaan om tientallen telefoontjes per uur van ouders die met hun snotterende kind thuiszitten. ‘Kinderdagverblijven moeten meer ontspannen’, zegt voorziter Gjalt Jellesma in het AD. ‘Het is onmogelijk om bij iedere ingang een arts of GGD’er neer te zetten. Hoe jonger de kinderen, hoe meer snotneuzen. Dat hoort bij het opbouwen van de weerstand.’

Lees verder onder de advertentie


Dilemma

De Brancheorganisatie Kinderopvang wil niet dat de pedagogisch medewerkers moeten beslissen of een kind met een snottebel chronische klachten heeft of niet. ‘Dat moet iemand met verstand van gezondheid beslissen’, zegt directeur Emmeline Bijlsma.

Lees verder onder de advertentie

De organisatie wil in gesprek met het ministerie en het RIVM voor een oplossing. Bijlsma: ‘Ik zie ouders die kapot zijn en hun kind dolgraag naar de opvang willen sturen. Andere ouders stellen vragen over een ander kind in de groep met een snottebel. En er is ongerust personeel dat er een oordeel over moet vellen. Een enorm dilemma dat ontzettend gevoelig ligt.’
 

Bron: AD

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Meest bekeken