Ben je zwanger in de zomermaanden? Heerlijk om dan lekker te genieten van de zon. Maar wees voorzichtig, want teveel zon is niet goed voor jou en je baby. Hier lees je waarom.
Lees verder onder de advertentie
Zwangerschapsmasker
Door uv-stralen van de zon maakt je lichaam vitamine D aan. Dit is onder andere goed voor de opbouw van je botten. Maar bij langdurige zonnestraling veroudert je huid snel.
Als je zwanger bent, is het verstandig om niet te lang in de zon te zitten. De kans bestaat dat je pigmentvlekken in je gezicht krijgt: een zogenoemd zwangerschapsmasker. De pigmentatie van je huid verandert namelijk als je zwanger bent. Bovendien kunnen zwangere vrouwen vaak slechter tegen de hitte.
Lees verder onder de advertentie
Oververhitting
Is uv-straling ook schadelijk voor je ongeboren baby? Nee, want uv-straling gaat niet door de baarmoeder heen.
Toch moet je voorzichtig zijn met zonnen, want de warmte kan mogelijk wel schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Bij een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap heb je een iets grotere kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Bovendien kan oververhitting mogelijk leiden tot een miskraam.
Lees verder onder de advertentie
Het advies voor zwangere vrouwen is dus om – vooral in de eerste maanden – te zonnen met mate. Blijf het liefst niet langer dan 15 minuten in de zon.
Zorg dat je op warme dagen voldoende water drinkt. Als je veel zweet, maar het vocht niet genoeg aangevuld wordt, kun je uitgedroogd raken. Het kost je lichaam dan meer moeite om bloed rond te pompen. In ernstige gevallen kan daardoor minder bloed naar je baby stromen. Op deze manier komen er minder voedingsstoffen bij de placenta. Dus: genoeg schaduw en genoeg water (meer dan 1,5 liter per dag) is een must.
“Genoeg schaduw en genoeg water (meer dan 1,5 liter per dag) is een must.”
Lees verder onder de advertentie
Verbranden
Als je je lichaam blootstelt aan de volle zon, is het altijd verstandig om je goed in te smeren. Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge factor: 30 of meer.
Smeer je huid goed in vóórdat je naar buiten gaat en herhaal dit elke twee uur. Ook na het zwemmen moet je opnieuw smeren, want door het afdrogen kan een deel van de zonnebrandcrème verdwijnen. Je kunt ook bedekkende kleding dragen, zoals een luchtige jurk of een hoed.
Lees verder onder de advertentie
Vermijd als je zwanger bent de zon tussen twaalf en drie uur ’s middags: dan is de zonkracht het sterkst. Ook in de schaduw moet je opletten, want zelfs daarin kun je verbranden. Wees extra voorzichtig op een boot en op wintersport: water en sneeuw weerkaatsen de uv-stralen.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag