Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Georgina (41) ligt in scheiding en heeft twee dochters: Jette (9) en Mies (5).
“‘Het gaat niet lekker met Jette’, zei de juf voorzichtig via de telefoon. ‘Ze trekt zich terug in de klas en wil nergens over praten. Ik weet wat speelt bij jullie thuis, heb je weleens overwogen een vertrouwenspersoon in te schakelen voor jullie dochters?’
Lees verder onder de advertentie
Scheiding
De scheiding van mijn ex-man verliep tot die tijd best gladjes. Zoals we tijdens ons huwelijk al nooit ruzieden, deden we dat ook nu niet. We waren het eens over de zorgverdeling (om het weekend zouden de kinderen een lang weekend naar hun vader gaan), wie in het huis zou blijven wonen (hij), en in hoeverre we aanspraak zouden maken op elkaars pensioenen en andere financiële zaken (niet). So far, so good.
Ook de kinderen namen het nieuws over de scheiding wonderwel op. Feitelijk betekende het voor hen alleen een verhuizing. Mijn ex was tijdens ons huwelijk al zelden thuis, dat ze hem nu twee keer per maand vier dagen voor zichzelf hadden was zelfs meer dan ze gewend waren. En dan zagen ze hem ook nog eens in hun vertrouwde omgeving: het huis waarin ze geboren waren. Maar blijkbaar greep de scheiding Jette toch meer aan dan ze liet merken.
Na het belletje van de juf probeerde ik het gesprek met haar aan te gaan. Over wat ze voelde, en of ze ergens bang voor was. Ik legde uit dat papa en mama elkaar wel lief vinden, maar niet meer verliefd zijn, en dat dat niets te maken had met hoeveel we van hén hielden. Dat ik altijd blij zou blijven dat papa hun papa was omdat hij de beste vader was. Dat we ze nooit zouden verlaten en dat allebei de huizen onvoorwaardelijk hun thuis zouden zijn. Ze hoorde het allemaal rustig aan, zei ‘Weet ik toch?’, gaf me een kus en ging buitenspelen.
Sindsdien dring ik steeds minder tot haar door. Ook met haar vader praat ze niet over de scheiding. Psychologische hulp is niet te krijgen met de huidige wachtlijsten in de jeugdzorg, en schoolmaatschappelijk werk voelt onveilig omdat ik ons privéleven en school graag gescheiden houd. Mijn zus, die close is met onze kinderen, heeft aangeboden een luisterend oor te bieden, maar ook zij is natuurlijk niet helemaal onafhankelijk. Waar vind ik een veilige, neutrale vertrouwenspersoon voor onze dochter?”
Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.