Esther de weert (33) woont sinds anderhalf jaar in Zweden. Ze werkt als business coach en is getrouwd met Bas (32) en moeder van Xaviér (bijna 3).
Lees verder onder de advertentie
“Xaviér had de grootste lol toen hij ontdekte hoe hij sneeuwengelen moest maken. Armen omhoog, benen spreiden – voilà, een kunstwerk in de sneeuw. Je had z’n gezicht moeten zien, hij glom van trots. Het deed me denken aan mijn eigen kindertijd, toen ik ook zo genoot van het sleeën en mijn verjaardag in december steevast vierde met een schaatspartijtje op natuurijs. Tegenwoordig zijn dat soort winters in Nederland een uitzondering. Daarom ben ik heel dankbaar dat ik die mooie herinneringen nu hier in Zweden kan maken met mijn gezin.
Lees verder onder de advertentie
Emigratie
De droom om te emigreren hadden Bas en ik al jaren, maar pas na de geboorte van Xaviér voelde het als het juiste moment om het te doen. Op zijn geboortekaartje staat de tekst: ‘Ontdek, geniet en ga je dromen achterna.’ Als we die levensles aan ons kind willen meegeven, moeten we zelf het goede voorbeeld geven.
Hij was één toen we vertrokken, hij kon net lopen. De hobbelige paden in de Zweedse bossen bleken de perfecte leerschool voor het ontwikkelen van z’n evenwicht. Inmiddels balanceert hij over alle boomstronken die hij tegenkomt en rent ie tussen de bomen door om takken te verzamelen.
Hij is echt een buitenkind – fantastisch, want een van de belangrijkste redenen voor onze emigratie was onze liefde voor de natuur. Ik fietste en wandelde vroeger veel met mijn ouders op de Veluwe. Ook gingen we op vakantie naar de Alpen, waar we bijna dagelijks urenlang in de bergen wandelden.
Ons huis in Zweden, op een uur ten westen van Stockholm, staat praktisch in het bos. Lopen we een stukje naar beneden, dan staan we aan de rand van een groot meer. We zijn iedere dag buiten – weer of geen weer. Oké, alleen bij extreme kou kruipen we voor de houtkachel.
“Bij min achttien keek hij naar me: mama, wat doe je me aan? Gelukkig vriest het niet altijd zo hard”
Lees verder onder de advertentie
Ik zie Xaviér nog in de tuin staan bij min achttien, met een verkleumd gezichtje dat boekdelen sprak: mama, wat doe je me aan? We waren net terug van een bezoek aan Nederland, waar het plus acht was. Het contrast kon haast niet groter. We hebben zijn skibroek en -jas meteen ingeruild voor het best mogelijke winterpak, met mouwen die aansluiten op zijn huid waardoor er geen wind tussenkomt.
Gelukkig vriest het niet altijd zo hard. Omdat we in Midden-Zweden wonen, zijn er ook weken met temperaturen net boven nul en zonder sneeuwval. Maar ook dan zijn de dagen kort – in januari gaat de zon al om drie uur ’s middags onder. Daarom ben ik stiekem toch ook wel blij als het weer voorjaar wordt.”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.