Ben je nog geen uur opgestaan en heb je het gevoel dat je nu alweer kunt slapen? Vermoeidheid hoort er (helaas) bij als je zwanger bent. We leggen je uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.
Lees verder onder de advertentie
Je kunt je geluk niet op als je zwangerschapstest positief is en voelt je in het prille begin waarschijnlijk nog kiplekker. Maar dat kan snel veranderen: hallo misselijkheid en vermoeidheid. Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen last van deze typische zwangerschapskwaaltjes.
Lees verder onder de advertentie
In dit artikel nemen we de vermoeidheid onder de loep: hoe ontstaat het en kun je er iets tegen doen?
Hormonen
Zodra je de positieve test in handen hebt, is er al een hoop gebeurd in je lichaam. De bevruchting heeft plaatsgevonden en je lichaam bereidt zich voor op het maken van de baby. Onder meer de placenta wordt aangemaakt, die van levensbelang is voor je kind. Ondertussen worden ook je hartslag en ademhaling sneller, je baarmoeder langzaam groter en je spijsvertering wordt anders.
Dit alles kost veel energie en die vermoeidheid wordt nog eens versterkt door je hormonen, die tijdens je zwangerschap alle kanten opvliegen.
Lees verder onder de advertentie
Nog meer weetjes over je zwangerschap? Volg ons op Facebook en Instagram >
Wanneer wordt het minder?
Na een week of tien is je kind ‘af’ en hoeft hij alleen nog maar te groeien. Er wordt dus in heel korte tijd een heel mens gemaakt: logisch, dat je doodmoe bent in het begin.
Gelukkig wordt de vermoeidheid bij de meeste vrouwen na ongeveer veertien weken minder. Als dat niet zo is, kan het zijn dat je een tekort hebt aan ijzer. In dat geval krijg je tabletten voorgeschreven en is het belangrijk om veel volkoren producten en groenten te eten.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Misschien vind je het moeilijk om die (extreme) vermoeidheid te accepteren. Het kan zijn dat je het liefst nog van alles wilt doen of al een peuter hebt rondlopen, waardoor dat vermoeide gevoel totaal niet uitkomt.
Probeer er toch aan toe te geven: je lichaam heeft nu voornamelijk rust nodig. Ga dus op tijd naar bed en doe, als dat kan, overdag ook een dutje. Als dat niet lukt, is het belangrijk om tussen je werkzaamheden door regelmatig pauze te nemen.
Lees verder onder de advertentie
Let er verder op dat je gezond eet. Dat is niet alleen belangrijk voor je baby, ook je eigen lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om op krachten te blijven (of komen). Eet dus minimaal tweehonderd gram groenten op een dag en twee stuks fruit. Drink ook voldoende water – tijdens je zwangerschap houd je namelijk meer vocht vast.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]