Ben je nog geen uur opgestaan en heb je het gevoel dat je nu alweer kunt slapen? Vermoeidheid hoort er (helaas) bij als je zwanger bent. We leggen je uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.
Lees verder onder de advertentie
Je kunt je geluk niet op als je zwangerschapstest positief is en voelt je in het prille begin waarschijnlijk nog kiplekker. Maar dat kan snel veranderen: hallo misselijkheid en vermoeidheid. Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen last van deze typische zwangerschapskwaaltjes.
Lees verder onder de advertentie
In dit artikel nemen we de vermoeidheid onder de loep: hoe ontstaat het en kun je er iets tegen doen?
Hormonen
Zodra je de positieve test in handen hebt, is er al een hoop gebeurd in je lichaam. De bevruchting heeft plaatsgevonden en je lichaam bereidt zich voor op het maken van de baby. Onder meer de placenta wordt aangemaakt, die van levensbelang is voor je kind. Ondertussen worden ook je hartslag en ademhaling sneller, je baarmoeder langzaam groter en je spijsvertering wordt anders.
Dit alles kost veel energie en die vermoeidheid wordt nog eens versterkt door je hormonen, die tijdens je zwangerschap alle kanten opvliegen.
Lees verder onder de advertentie
Nog meer weetjes over je zwangerschap? Volg ons op Facebook en Instagram >
Wanneer wordt het minder?
Na een week of tien is je kind ‘af’ en hoeft hij alleen nog maar te groeien. Er wordt dus in heel korte tijd een heel mens gemaakt: logisch, dat je doodmoe bent in het begin.
Gelukkig wordt de vermoeidheid bij de meeste vrouwen na ongeveer veertien weken minder. Als dat niet zo is, kan het zijn dat je een tekort hebt aan ijzer. In dat geval krijg je tabletten voorgeschreven en is het belangrijk om veel volkoren producten en groenten te eten.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Misschien vind je het moeilijk om die (extreme) vermoeidheid te accepteren. Het kan zijn dat je het liefst nog van alles wilt doen of al een peuter hebt rondlopen, waardoor dat vermoeide gevoel totaal niet uitkomt.
Probeer er toch aan toe te geven: je lichaam heeft nu voornamelijk rust nodig. Ga dus op tijd naar bed en doe, als dat kan, overdag ook een dutje. Als dat niet lukt, is het belangrijk om tussen je werkzaamheden door regelmatig pauze te nemen.
Lees verder onder de advertentie
Let er verder op dat je gezond eet. Dat is niet alleen belangrijk voor je baby, ook je eigen lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om op krachten te blijven (of komen). Eet dus minimaal tweehonderd gram groenten op een dag en twee stuks fruit. Drink ook voldoende water – tijdens je zwangerschap houd je namelijk meer vocht vast.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.