Lena (40), moeder van twee dochters (van 6 en 4) hoort als psycholoog de diepste zielenroerselen van haar cliënten. Ze staat voor een dilemma: haar beroepsgeheim schenden voor het welzijn van haar vriendin?
Lees verder onder de advertentie
“Natuurlijk snap ik het belang van het beroepsgeheim voor psychologen. Cliënten moeten alles kwijt kunnen bij hun behandelaar zonder bang te zijn dat die info met anderen wordt gedeeld. Het gaat vaak om ontzettend persoonlijke details, hun grootste pijnpunten en kwetsbaarheden. Dus my lips are sealed, ik ken de regels maar al te goed.
Lees verder onder de advertentie
In de vijftien jaar dat ik dit werk al doe, ben ik nooit in de verleiding gekomen om mijn beroepsgeheim te schenden. En als je het mij een jaar geleden had gevraagd, had ik ook nog durven zweren dat dit nooit zou gebeuren. Dat was ook echt mijn overtuiging, tot het welzijn van mijn vriendin in gevaar kwam. Toen moest ik haar wel vertellen wat ik eigenlijk voor me had moeten houden.
Wolf in schaapskleren
Al drie jaar had ik een lieve vrouw onder behandeling. Zij ging gebukt onder een slecht huwelijk. Haar echtgenoot heb ik niet behandeld dus een officiële diagnose kan ik niet stellen, maar uit haar verhalen kon ik opmaken dat hij sterke narcistische trekken had. Hij hield haar klein, vernederde haar, maakte haar afhankelijk van hem door haar van haar familie te isoleren en zorgde ervoor dat haar zelfvertrouwen nihil was.
Lees verder onder de advertentie
Naar de buitenwereld toe was hij charmant, maar het was een wolf in schaapskleren. Hij maakte het mijn cliënt bijna onmogelijk om bij hem weg te gaan, maar uiteindelijk durfde ze toch die stap te zetten. Ze bleef bij mij in therapie om aan haar eigenwaarde te werken.
Een paar maanden later vertelde mijn vriendin dat ze een leuke vent online had ontmoet, ze appten non-stop en ze zou op date gaan met hem. Zijn naam, het bedrijf waar hij werkte, hoe ze hem omschreef: geen twijfel mogelijk, dit was de nare ex van mijn cliënt. Ik stond voor een enorm dilemma. Ik wilde mijn vriendin voor hem waarschuwen, maar dan zou ik mijn beroepsgeheim schenden door vertrouwelijke informatie van mijn cliënt te delen.
Lees verder onder de advertentie
Nachtenlang lag ik ervan wakker, ik had er buikpijn van. Uiteindelijk besloot ik mijn vriendin in te lichten. Door hoe ze over hem sprak, merkte ik al dat hij haar aan het manipuleren was. Zij is best onzeker na haar scheiding en hij bedolf haar onder de complimenten – ook wel bekend als love bombing, een tactiek waarmee narcisten hun nieuwe partner inpalmen.
Ontzettend lastig
Mijn vriendin zweefde op een wolkje en was als was in zijn handen. Ik kon niet toekijken hoe hij haar kapot zou maken en ik wist zeker dat dit zou gebeuren als ze met hem verder ging. Dus na lang twijfelen heb ik haar gebeld en gezegd dat ze niet met hem moest afspreken. Ik legde haar kort uit wat ik over hem wist. Gelukkig nam ze mij meteen serieus en heeft ze niet meer met hem afgesproken.
Lees verder onder de advertentie
Haar dit vertellen was ontzettend lastig, want ik wist dondersgoed dat ik iets deed wat niet hoorde. Maar ik móést ingrijpen, al blijft het dubbel. Gevoelsmatig weet ik dat ik er goed aan heb gedaan, beroepsmatig kon dit niet door de beugel.”
Benieuwd naar nog meer red flags in een relatie waar je waakzaam voor moet zijn? Je leest het hier.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.