Dat vriendschappen veranderen na het krijgen van kinderen, herkent vast elke moeder. Spontaan afspreken is lastiger. En hoe kan het dat als je allebei kinderen hebt, al die slaapjes allemaal nét niet lekker uitkomen, wat iets plannen nagenoeg onmogelijk maakt? Jill (28) merkt dat haar vriendinnengroep langzaam het contact laat verwateren nu ze kinderen heeft.
Lees verder onder de advertentie
Jill: “Ik ben de eerste uit mijn vriendinnengroep die kinderen heeft. Mijn vriend is vijf jaar ouder dan ik en we zijn allebei op ons achttiende gaan werken na onze vervolgopleiding. De meeste van mijn vriendinnen hebben langer gestudeerd en waren nog niet klaar met hun studie of werkten pas net, toen mijn eierstokken allang aan het klapperen waren.
Lees verder onder de advertentie
Mijn vriend en ik wilden eerst alles goed op de rit hebben. Toen we beiden een vast contract hadden én eindelijk een nieuwbouwhuis toegewezen kregen, wisten we dat het eraan zat te komen. Toen de opleverdatum dichterbij kwam, waren we er klaar voor. We probeerden zwanger te worden en niet lang daarna was het zo ver: ik stond met een positieve test in mijn handen. Wij waren dolblij!
Verschillende levensfases
Waar een vaste relatie en samenwonen voor de meesten uit mijn vriendinnengroep al een enorme ver-van-hun-bedshow was, was het voor hen echt een shock dat ik zwanger was. Ik merkte aan hun reacties dat ze het wel leuk voor mij vonden, maar eigenlijk ook wel erg snel. We zaten echt in totaal verschillende levensfases. Ze hadden een totaal ander leven dan ik. Ik was vijfentwintig toen ons eerste kindje werd geboren, maar ze gaven me het gevoel alsof ik een tienermoeder was.
Die verschillende levensfases waren eerder nooit een probleem geweest en ik verzekerde hen dat ook dit niks veranderde aan onze vriendschap. Ik was toch nog steeds de Jill die ze al jaren kenden? Maar al gauw bleek dat er wel degelijk veel veranderd was. Ik kon niet meer spontaan afspreken, want ik had een baby waar ik rekening mee moest houden. Ik kon niet meer zomaar mee gaan stappen, wat we voorheen graag samen deden, want ik was doodmoe door het slaaptekort. Daar hadden ze niet bepaald begrip voor.
Lees verder onder de advertentie
‘Jij kan toch nooit’
Inmiddels ben ik zwanger van ons tweede kindje en merk ik dat ik zo’n beetje uit de vriendinnengroep ben gezet. Ik verdenk ze ervan dat ze een andere appgroep hebben aangemaakt zonder mij erin. Ze nodigen me niet meer uit om mee te gaan als ze wat gaan doen, want ‘ik kan toch nooit’. Het doet me echt heel veel verdriet. Ik was dol op mijn vriendinnen en ik zou hen nooit zomaar dumpen, maar blijkbaar voelen ze dat anders bij mij. Ze tonen ook geen interesse in mijn dochter en ook niet in mijn tweede zwangerschap, terwijl mijn kinderen natuurlijk een groot onderdeel zijn van mijn leven.
Zelfs de vriendin die ik al sinds groep 1 van de basisschool ken, laat onze vriendschap doodbloeden. Dat doet me pijn. Samen hebben we de basisschool en de middelbare school getrotseerd, in de brugklas kwamen daar nog twee andere meiden bij waarmee we dus een heel hechte vriendinnengroep vormden. We hebben samen zo veel ups en downs meegemaakt, ik ben er altijd voor elk van hen geweest. En nu ben ik mijn beste vriendinnen kwijt, omdat ik moeder ben geworden. Dat steekt echt.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.