Vrouwen kunnen multitasken, mannen zijn klungels die maar één taak tegelijk aankunnen, vindt Kristen Mae. Ze is klaar met de vooroordelen: ‘Vrouwen dóen gewoon meer.’
Lees verder onder de advertentie
‘Als je ziet hoeveel ballen moeders hoog weten te houden, kun je bijna niet anders dan concluderen dat ze een soort superhelden zijn’, stelt Kristen in een blog. ‘Terwijl mannen slechts kunnen focussen op één taak.’ Maar dat is klinkklare onzin, citeert ze een onderzoek: ‘Statistisch is niet aangetoond dat één sekse beter is in multitasken dan de andere.’
Lees verder onder de advertentie
Volgens Kristen hebben onderzoeken al vaker aangetoond dat je hersenen het helemaal niet aankunnen om meerdere taken tegelijk goed uit te voeren. ‘Dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit van de uitvoering.’ En nu zou onderzoek dus uitwijzen dat dat geldt voor mannen én vrouwen.
Gelijkheid
Goeie reden om alle vooroordelen overboord te gooien, vindt Kristen. De waarheid, volgens haar: vrouwen dóen gewoon meer dan mannen. ‘Omdat ze gelijkheid op de werkvloer moesten veroveren en daar harder voor moesten werken. Terwijl mannen ondertussen op hun eigen tempo bleven doen wat ze altijd al deden.’
Dat vrouwen nog altijd meer doen in het huishouden, naast een baan en kinderen, betekent niet dat ze geniaal zijn. ‘Het betekent gewoon dat ze ervoor zorgen dat de klus geklaard wordt, omdat anders niemand het doet’, stelt Kristen.
Lees verder onder de advertentie
Ze is niet helemáál anti-man: ‘Er zijn gelukkig steeds meer vaders die de rollen in huis gelijkwaardig benaderen. Want mannen zien de rommel in huis echt net zo goed als vrouwen. Maar we hebben nog generaties te gaan voordat het normaal is dat zij hem óók opruimen.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.