Een keizersnee de makkelijke weg? Belachelijk, vindt blogger Sophie. Met een indrukwekkende Facebookpost wil ze dit voorgoed de wereld uithelpen. Groot gelijk, want zij weet als geen ander dat een keizersnee allesbehalve makkelijk is.
Lees verder onder de advertentie
‘Dit is de eerste foto van mijn dochter’, schrijft Sophie. ‘Ze werd na mijn zestien uur durende bevalling en 45 minuten persen (zonder resultaat) niet op de ‘natuurlijke’ weg geboren. En dat terwijl ik daar zo op had gehoopt.’
Lees verder onder de advertentie
‘Pijnvrij alternatief’
Kort na de geboorte van Sophies dochter, zei een vriendin die nog geen kinderen heeft dat ze de ‘makkelijke weg’ (een keizersnee) zou verkiezen boven natuurlijk bevallen. Deze uitspraak zette de moeder aan het denken, want was het echt zo makkelijk? Sophie: ‘Mensen denken dat het een pijnvrij alternatief is voor een ‘normale’ bevalling en toegegeven: als de keizersnee gepland is, hoef je geen uren pijn te lijden. Maar je moet nog steeds een grote operatie ondergaan terwijl je in de meeste gevallen WAKKER bent. Er staat een blauwe plaat voor je neus en je weet niet wat er aan de andere kant gebeurt.’
Ze vervolgt: ‘Twee mensen snuffelen in je kofferbak alsof ze hun telefoon tussen de bank kwijt zijn. En als dit eenmaal voorbij is en je je benen een paar uur niet hebt kunnen voelen, komt de herstelperiode.’ Borstvoeding geven, luiers verschonen en een huilend kind oppakken is volgens Sophie lastig als je je eigen lichaam nauwelijks kunt bewegen. ‘Je bent onder het mes gegaan, wordt uit bed gesmeten en hebt een kind om voor te zorgen. Geen tijd dus om te verdrinken in zelfmedelijden.’
Lees verder onder de advertentie
‘Ik had gefaald’
Maar niet alleen lichamelijk, ook mentaal kan een keizersnee er behoorlijk inhakken: Sophie kreeg het gevoel dat ze had gefaald, want waarom kon zij haar kind niet op de natuurlijke manier ter wereld brengen? ‘Hoewel mijn man en ik grapjes maakten over dat mijn lichaam nu ‘honeymoon fresh’ is, voelde ik me minder moeder.’ Pas na een paar weken sloeg het schuldgevoel bij Sophie om in geluk. ‘Want ik ben tot de conclusie gekomen dat geen enkele bevalling makkelijk is. Maar als ieder kind er gezond uitkomt, is het toch goed?’
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.