Toch je peuter maar die lolly in de supermarkt geven om een driftbui plus kritische blikken van andere ouders te voorkomen, je kind niet alleen in de auto laten zitten omdat je 2 minuten in de bakker moet zijn: uit angst voor commentaar van andere moeders maken we soms bepaalde keuzes. En blogger Katy is daar klaar mee.
Lees verder onder de advertentie
Haar ogen werd geopend toen ze in de New York Times een essay las over mom shaming – in dit geval ging het over moeders die een stortvloed aan commentaar kregen als ze hun kinderen heel even alleen lieten. Babble-blogger Katy Anderson schrijft: ‘Dit raakte mij. Zo vaak heb ik zelf getwijfeld om een opvoedkeuze te maken die voor mij het beste voelde, uit angst voor wat anderen van mij zouden denken. Daardoor heb ik keuzes gemaakt waar ik nu spijt van heb: ik heb mijn baby’s borstvoeding gegeven op ongemakkelijke wc’s om geen aanstoot te geven, ik vermeed vliegreizen omdat ik niet wilde dat mijn kinderen anderen tot last waren.’
Lees verder onder de advertentie
Te streng
Katy vindt dat we te streng zijn voor andere moeders: ‘Ik heb weleens andere moeders publiekelijk zien worstelen, en dan deed ik niets omdat ik me ‘met mijn eigen zaken’ moest bemoeien. Meestal ging het om een kind dat een driftbui kreeg en een overrompelde moeder die ook maar haar best deed terwijl andere mensen staarden of commentaar gaven. Vaak loop ik dan weg, terwijl ik wel sympathie voel voor de moeder – ik herken de situatie – en dankbaar ben dat het dit keer niet mijn kinderen zijn. Maar ik moet het beter doen. De enige manier om mom shaming aan te pakken, is door andere moeders in lastige situaties te steunen en op te staan tegen hen die deze moeders bekritiseren.’
De blogger vroeg andere moeders naar hun mening hierover. Velen van hen herkenden de angst om door anderen afgerekend te worden op hun opvoedkeuzes: ‘Een moeder vertelde me dat zij zelf vroeger door haar moeder alleen in de auto werd gelaten tijdens het boodschappen doen, dat ze zelf naar school mocht lopen en zonder toezicht buiten kon spelen – maar dat ze deze dingen niet met haar eigen kinderen durft, uit vrees voor kritiek van anderen. Maar om kinderen echt kind te laten zijn, moeten we moeders zelf keuzes laten maken in plaats van commentaar te leveren. En de eerstvolgende keer als ik een moeder zie worstelen, moet ik dapper genoeg zijn om haar te helpen.’
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.