‘Waarom kinderen krijgen juist wél goed is voor je carrière’

kinderen_krijgen_goed_voor_carriere
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 6 minuten

Zijn kinderen de mokerslag voor je carrière? Júist niet. Elsbeth Teeling van Club van Relaxte Moeders sprak met vrouwen over de combinatie ‘werk en gezin’ en concludeerde op intermediair.nl: het is echt niet alleen maar lastig en zwaar. 

Lees verder onder de advertentie

‘Moederschap combineren met werk levert vooral zuchtverhalen op. De berichten die de media domineren zijn op z’n zachtst gezegd niet erg motiverend’, vertelt Elsbeth Teeling aan de telefoon. ‘En passant krijgen we ook nog een waarschuwing omdat ‘we’ te veel in deeltijd werken, en de berichten over ons salarisniveau zijn ook niet om vrolijk van te worden.’ Zelf combineerde ze het moederschap onder meer met haar baan als kennismanager bij PwC, totdat ze na de geboorte van haar jongste zoon het roer omgooide en als schrijver voor zichzelf begon.

Lees verder onder de advertentie

 

Tegengeluid

Als er iemand is die open en eerlijk over het moederschap kan praten, is Teeling het wel. Met de in 2012 door haar opgerichte Club van Relaxte Moeders zorgt ze sindsdien online voor de broodnodige dosis relativering. De populaire blog kwam voort uit het boek Relax Mama! dat ze schreef. Het achterliggende idee: laten we eens wat eerlijker zijn, en niet altijd zo bang om fouten toe te geven (en daarom te lachen). Zo schreef Teeling ook, samen met onder meer onze eigen columnist Roos Schlikker, het ‘handboek voor relaxed opvoeden’: Van achter het behang tot over je oren.

Lees verder onder de advertentie

Maar je krijgt er zoveel voor terug. Het is een gevleugelde uitspraak – eentje waarin veel ouders zich zullen herkennen. En toch, als je let op hoe we erover praten, vraag je je al snel af waarom mensen in vredesnaam beginnen aan kinderen. Als je een drukke baan hebt, heb je hoe dan ook weinig tijd en energie voor je kinderen, zo schijnen we te denken. En om eerlijk te zijn: kan een moeder met een zwik kleine kinderen er überhaupt wel een volwaardige baan op nahouden? 

Onzin, vindt Teeling. Natuurlijk zitten er ook zware kanten aan en kan het ongelooflijk pittig zijn, maar er mag best wat ruimte komen voor een tegengeluid. In tegenstelling tot wat de kinderloze medemens misschien denkt, is een baby namelijk helemaal niet het einde van je carrière. Sterker nog: ouders ervaren dat ze beter kunnen plannen, creatiever worden, meer gefocust zijn en betere keuzes maken. Om te laten zien dat je wel degelijk gelukkig kan zijn in zowel werk en moederschap, dook Teeling in tal van wetenschappelijke studies en sprak met tientallen succesvolle én blije moeders. Het resultaat is het boek Mom You Can, dat deze maand verscheen.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
‘Mijn eigen carrière komt wel als de kinderen ouder zijn’ >

 

Betere prestaties

Een van de onderzoeken die ze daarin aanhaalt, is dat van organisatiepsycholoog Elianne van Steenbergen. De psycholoog wijst resoluut het idee van de hand dat het hebben van meerdere veeleisende rollen, dus bijvoorbeeld die van moeder en manager, vanzelfsprekend problematisch en stressvol zou zijn. We nemen onterecht aan dat we als mens beschikken over een beperkte, vaststaande hoeveelheid energie en aandacht, ontdekte ze. In tegendeel: werk en thuis combineren werkt juist in ons voordeel. Van Steenbergen: ‘Het vervullen van een rol kan ook energie opleveren. Iemand die inspiratie vindt in zijn werk kan met een energiek en opgeladen gevoel thuiskomen, en iemand die net een gezellige avond met de partner en de kinderen heeft beleefd gaat met een beter gevoel naar het werk.’ Haar onderzoek toonde bovendien aan dat werknemers die succesvol werk- en thuisrollen combineren beter presteren en zich minder vaak ziek melden.

Lees verder onder de advertentie

Ook socioloog Lieke ten Brummelhuis vroeg zich af of werknemers met kinderen minder goed presteren dan alleenstaande, kinderloze collega’s, of dat het gezinsleven juist bijdraagt aan hoe een werknemer op het werk functioneert. Voor haar proefschrift ondervroeg ze vijfhonderd werknemers van verschillende bedrijven. De socioloog komt tot vergelijkbare conclusies: ook uit haar onderzoek blijkt dat het hebben van kinderen juist voor positieve effecten zorgt. Zo bleken de werkende ouders die zij onderzocht zelfs minder gevoelig voor een burn-out.

Ten Brummelhuis: ‘Omdat je zo druk bent zou je misschien het omgekeerde verwachten, maar kinderen verlagen juist gevoelens van stress.’ Volgens haar zijn ouders beter in staat te relativeren: ‘Er is meer dan alleen maar werk in het leven. De groep werknemers zónder kinderen die ik ook onderzocht, lijkt minder goed te kunnen relativeren. Mogelijk denken zij veel meer na over hun werk. Dat maakt ze gevoeliger voor stress en gevoelens van uitputting dan werkende ouders.’

Lees verder onder de advertentie

 

Achterstand arbeidsmarkt

Voor die positieve gevolgen mag best wat meer aandacht komen, vindt Elsbeth Teeling. Hopelijk gaan vrouwen die nu angstvallig hun ambities en kinderwens in de weegschaal leggen, zich dan realiseren dat beide hand in hand kunnen gaan. ‘Zelfs als je een tijdje uit de running bent geweest. De gedachte dat je achterstand oploopt is zo onterecht, we moeten echt af van het idee dat je daarna minder waard bent voor de arbeidsmarkt. Je doet juist zoveel ervaring op.’

Wie zich blijft verdiepen in zaken die ze interessant vindt kan bovendien zo weer aan de slag, zo ziet Teeling om haar heen gebeuren. ‘Vaak binnen een leukere functie dan daarvoor. Omdat je minder tijd hebt, ga je automatisch betere keuzes maken. Waarom zou je elke dag iets doen waarbij je het niet leuk hebt? Dáárvoor houd je niet al die ballen in de lucht. Bovendien komt erbij dat je nu ook het goede voorbeeld aan je kinderen wil geven.’

Mensen zonder kinderen kunnen langer in verkeerde keuzes blijven hangen, merkt ze. ‘Als ouder kun je jezelf minder lang bedonderen, je kunt het je gewoon niet permitteren.’ Wat de blije, succesvolle moeders die ze kent en sprak wél gemeen hebben: ze hebben een partner die volop en gelijkwaardig meedraait als ouder. Teeling: ‘Er zijn natuurlijk ook nog genoeg relaties waarbij het op de vrouw neerkomt. Regelgeving waarbij de partner de ruimte krijgt om de eerste maanden bij te dragen kan dan een groot verschil maken, maar het is ook goed om als moeder niet alles naar je toe te trekken en zo anderen (en daarmee jezelf) mogelijkheden te ontzeggen.’ Maternal gatekeeping noemt ze dat.

Teeling lacht: ‘Die hormonen doen een hoop. Iedereen neemt zich voor hetzelfde te blijven, maar iedereen verandert. Het punt is dat je niet een slechte moeder bent als je er graag een leuke baan naast wil hebben. Zelf weet ik dat ik een betere en leukere moeder ben doordat ik werk. Ik laad op van de dingen die ik buiten de deur doe en dat neem ik weer mee terug naar huis. Daar plukt iedereen de vruchten van.’

 

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!

Meest bekeken