Minimalistisch leven? Blogger Christine Organ is voor. Ze geeft geen snuisterijen, hangt geen sentimentele waarde aan producten en gaat alleen shoppen als het écht nodig is. En zo voedt ze haar kinderen ook op.
Lees verder onder de advertentie
‘Te veel spullen hebben, kan schadelijk voor ze zijn.’
‘Alles moet meer, meer, meer’
‘In een maatschappij als deze, moeten we allemaal in een mooi huis wonen, onze kinderen aanmelden voor tig buitenschoolse activiteiten, zorgen dat ze de mooiste kleding dragen en ook nog de coolste gadgets hebben’, schrijft Christine opScary Mommy. ‘Alles moet meer, meer, meer. Maar weet je? Dat is bullshit: dat idee is niet gezond.’ Daarom probeert de blogger zo min mogelijk ‘onnodige’ spullen aan haar kinderen te geven – al kan dat met al die reclames nog knap lastig zijn.
Ze vervolgt: ‘Van een drukke schooldag tot een hele middag pianoles: onze kinderen krijgen al genoeg prikkels op een dag. Als we ze dan óók nog met een spelcomputer laten spelen of uren televisie laten kijken, raken ze helemaal overprikkeld.’ En daarbij is te veel spullen hebben volgens Christine hartstikke slecht voor het milieu. ‘Sinds 1950 komt meer dan 4 miljoen ton plastic op stortplaatsen terecht. 9 procent hiervan wordt gerecycled, maar de rest gaat de zee in. En nog een bizar feit: wist je dat Amerikanen elk jaar 65 kilo(!) aan kleding weggooien?!’
Lees verder onder de advertentie
‘Ervaringen in plaats van een groter huis’
Om haar gezin mee te krijgen in haar minimalistische levensstijl, heeft Christine de de 30-day challenge bedacht: Op dag één geef je één ding weg, op dag twee, twee, op dag drie, drie, enzovoort. ‘Op deze manier leven, betekent dat we ons oude busje laten repareren in plaats van een nieuwe te kopen. Het betekent dat onze kinderen een kamer delen, zodat ze minder ruimte hebben voor ‘spullen’. Het betekent dat we ons geld besteden aan reizen en ervaringen in plaats van een groter huis. En dat we als we wél iets kopen, onze kinderen uitleggen waarom we dat doen.’
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.